018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Petarde ipak dođu do dečjih ruku (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Teške povrede šake sa gubitkom prstiju, oštećenje sluha i vida, najčešće su povrede dece koja su nepažljivo rukovala petardama i drugom pirotehnikom. Na klinici za dečju hirurgiju Kliničkog centra Niš kažu da su već registrovali nekoliko najmlađih pacijenata koji su stradali od petarde koja im je eksplodirala u ruci.
Stoga apeluju pre svega na roditelje da obrate pažnju šta njihova deca kupuju od uličnih prodavaca i kako rukuju pirotehnikom sumnjivog porekla i kvaliteta.
Prodaja petardi, topovskih udara, dimnih zavesa, raketica i druge pirotehnike regulisana je posebnim propisima koji određuju ko je ovlašeni distributer i prodavac, koja lica mogu da kupuju pirotehnicke proizvode, za koju namenu i kakve standarde kvaliteta ona mora da zadovoljava. Zbog čestih povreda i incidenata zabranjena je ulična prodaja ovih eksplozivnih naprava. I pored zabrana i čestih kontrola inspektora na terenu, petarde i topovski udari ipak dođu do dečjih ruku.
Nadležni svake godine zaplene veliku količinu petardi koja se nelegalno prodaje na niškim pijacama, i pored toga, tokom novogodišnjeg dočeka upotreba pirotehnike, ali i vatrenog oružja postala je tradicija.