018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pet stranih kompanija zainteresovano za Železaru Smederevo

Komentari: isključeni
Tagovi:

Za privatizaciju Železare Smederevo, prema najavama premijera Aleksandra Vučića, zainteresovano je pet stranih kompanija: ruski „Crveni oktobar“, britansko-austrijski fond „Vestvud“, indijski „Mital stil“, američka „Esmark stil grupa“ i „United grupa“ sa sedištem u Luksemburgu.

Fabrika specijalnih čelika „Crveni oktobar“, jedan je od najvećih proizvođača kvalitetno valjanih specijalnih vrsta čelika za auto, avio, hemijsku, naftnu, energetsku industriju i mašinogradnju, navedeno je u saopštenju, a deo je velike ruske kompanije „Uralvagon Zavod“.

Kompanija „Mital stil“, u vlasništvu je Lakšmija Mitala poznatog „kralja čelika“ rodom iz Indije, koji važi za petog najbogatijeg čoveka na svetu. Godišnje se u ovim fabrikama proizvede više od 20 miliona tona čelika.

„Vestvud“ fond sa sedištem u Londonu i Beču namerava da investira do 450 miliona dolara u železaru, da modernizuje postrojenje za galvanizaciju u Smederevu, čime bi ono moglo postati dobavljač za kompaniju „Fijat“, koji do sada nije bio zadovoljan kvalitetom isporučenih delova, te nije bilo nikakve saradnje.

„Esmark stil grupa“ je treći proizvođač čeličnih ploča u SAD, i jedna od vodećih prerađivača i distributera ravno-valjanog čelika, a poseduje više postrojenja za preradu čelika. Delegacija Esmark stil grupe, krajem jula ove godine boravila je u Železari Smederevo, a delegaciju su predvodiili neki od bivših rukovodilaca kompanije „US stil“, nekadašnjeg vlasnika srpske čeličane.

Među zainteresovanima je i „United grupa“, kompanija osnovana 2008. godine u Luksemburgu, koja najveći deo imovine poseduje u Rusiji i Češkoj. Iza nje stoji ruski kapital, a predsednici kompanije, Gor Čudopolov i Igor Šamis, koji inače važe za osobe bliske Kremlju, već su viđeni u nekoliko navrata u Beogradu, gde su u vladi razgovarali upravo o preuzimanju srpske Železare.

(Tanjug)

 

 

Povezane vesti