018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Perišić: Odustajanje „Dajteka“ bez posledica po Grad (VIDEO)

Komentari: isključeni

Italijanska kompanija „Dajtek“, koja je 2010. godine dobila od grada na korišćenje,na duži vremenski period, plac od 2,5 hektara, odustala je od izgradnje fabrike za proizvodnju automobilskih cevi iz finansijskih razloga. Naime, Dajtek je prošao kroz vlasničku transformaciju i sada su deo japanske kompanije. Ipak, nisu uspeli da krenu putem proširenja svojih kapaciteta i omoguće posao stotinama Nišlija.

Niš će tako ostati bez najsavremenije fabrike za proizvodnju cevi za automobilsku industriju. Ovde je trebalo da radi 400 radnika, od toga njih 80 sa fakultetskom diplomom. Inače, proizvodima iz niške fabrike trebalo je da se snabdeva mercedes, reno, fijat i dženeral motors.

Poslednjih godinu dana u delu radne zone Gornje Međurovo nije bilo građevinskih radova, iako je rok za produžetak rada fabrike bio najavljivan za proleće 2012. god. Na ograđenom prostoru od 2,5 hektara podignuta je samo betonska konstrukcija površine 10 hiljada kvadratnih metara i prema rečima gradonačelnika Niša Zorana Perišića, ugovor sa Dajtekom je takav da grad ne može da pretrpi nikakvu  štetu.

“Ja sam već razgovarao sa prvim savetnikom za ekonomiju potpredsednika Vlade, Sinišom Malim o tome da sada imamo atraktivan prostor koji možemo da ponudimo potencijalnom investitoru i pokrenućemo mehanizme da se to i desi u  skorijem periodu. Obišao sam  taj kompleks i izgleda vrlo impresivno. U toku je proces prebacivanja vlasništva na grad i žao mi je što se italijanska kompanija nakon vlasničkih transakcija povukla iz ovog posla, ali viša sila je u pitanju“, kaže Perišić.

“Dajteku“ je Vlada odobrila nešto više od četiri miliona evra subvencija za investiciju vrednu 13,3 miliona evra i 10.000 evra po novozaposlenom radniku. U skladu sa pravilima koje propisuje Program finansijske podrske, kompanija je ostvarivanjem vlasništva nad zemljištem i dozvolom za izgradnju stekla pravo na korišćenje prve dve tranše sredstava, kada je isplaćeno nešto više od dva miliona evra. U Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) kažu da će  aktivirati bankarsku garanciju kako bi se taj novac naplatio.

Povezane vesti