018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Penzioneri protestovali zbog smanjenih penzija

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Predstavnici sindikata penzionera zatražili su danas od Skupštine Srbije i Ustavnog suda da odluku o smanjenju penzija proglase neustavnom.

Oni su najpre protestovali na Trgu Nikole Pašića, a potom su se uputili u šetnju do Ustavnog suda i zgrade parlamenta gde su predali svoje zahteve.
U pismu koje su dostavili supštini Srbije, odnosno predsedniku i predsednicima poslanickih grupa zatražili su da pokrenu inicijativu za poništavanje zakona na osnovu koga su smanjene penzije.

Predsednik Udruženja sindikata penzionera Milorad Vujasinović rekao je da su penzioneri želeli da protestom iskažu svoje nezadovoljstvo zbog smanjenja penzija i teškog materijalnog položaja u kome se nalaze.
„Tražimo da nam se vrati oteto, ne tražimo povećanje već samo da nam vrate ono što su nam uzeli“, poručio je Vujasinović na protestnom skupu.

Dodao je da su penzioneri svoje penzije pošteno zaradili i da su one Zakonom o privremenom načinu isplate penzija nezakonito smanjene.
To udruženje u novembru prošle godine podnelo je Ustavnom sudu Srbije zahtev da poništi odluku vlade o smanjenju penzija.

Vujasnović je kazao da se nada da će Ustavni sud biti na strani penzionera i poništiti tu odluku, a ako bude drugačije sindikat će se obratiti sudu u Strazuburu.
On je najavio da će i 1. maja verovatno biti organizovan sličan protest u Beogradu sa drugim sindikatima.

Sve penzije veće od 25.000 dinara, smanjene su od novembra prošle godine u okviru vladinih mera štedenje i smenjenja rashoda.

Penzioneri su na skupu nosili transparente na kojima je pisalo: „Napred nazad, nemam gde, radna knjižica prazna je“, „Zivot prođe penzija ne dođe“, „Ko laže vojne penzionere“…
Oni su se požalili na svoj, kako kažu, sve teži materijalni položaj i ističu da u njihovim redovima vlada veliko nezadovoljstvo.

Penzioneri se takođe žale i na „ćutanje pojedinih institucija – naročito Fonda PIO i Ustavnog suda Srbije“.

Vujasnović kaže i da su penzioneri za današnji skup dobili podršku Evropske organizacije sindikata penzionera .
„Učinićemo sve da dokažemo da je ovaj zakon protivustavan i da dođemo do pravde“, poručio je on.

On je kazao da su se penzioneri još ranije žalili Fondu PIO, Upravnom sudu, Zaštitniku građana, kao i da očekuje da Ustavni sud kome su se obratili, što pre donese odluku u vezi smanjenja penzija.
„Penzioneri su najviše oštećeni, oni koji su gradili ovu zemlju i redovno uplaćivali doprinose fondu PIO. Nadamo se da će Ustavni sud doneti pravičnu odluku da nam se vrati ono što nam je oduzeto“, rekao je Vujasinović.

Penzioneri su izrazili neslaganje i sa izmenama Zakona o PIO posebno zbog smanjenja broja članova UO čime se kako kažu, sada odluke donose pretežno većinom glasova predstavnika vlade Srbije.

Ministar rada, zapošljavanja, socijalnih i boračkih pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da vlada ima više predstavnika u Upravnom odboru Penzionog fonda od predstavnika Udruženja penzionera, jer tom fondu svakog meseca uplati 45 odsto.

On je, odgovarajući na pitanja novinara rekao da je vlada najveći finansijer penzionog fonda i da je sasvim logično da ima više glasova.
„Što se tiče Upravnog odbora, to je regulisano zakonom. Nekada smo imali UO od 21 člana, sada je svedeno na sedam, mislim da je to jeftinije i bolje za funkcionisanje i predstavnici Udruženja penzionera su zastupljeni u penzionom fondu“, rekao je Vulin.

Tanjug 15.04.2015 15:09
Foto Tanjug, S. Ilić