018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

„Pej-pal“ uskoro u Srbiji

Komentari: isključeni

Kompanija za plaćanje preko Interneta „Pej-pal“ počeće ove godine da radi i u Srbiji, najavljuju iz Ministrastva trgovine i telekomunikacije.

Glavna prednost ovog sistema je lako i bezbedno onlajn plaćanje, jer korisnici ne moraju jedni drugima da ostavljaju brojeve svojih računa i kartica, o čemu svedoče gotovo sve evropske zemlje koje su još od 2004 godine deo „Pej pal“ sistema.

Elektronska trgovina čini gotovo 10 odsto od ukupne trgovine, a podaci pokazuju da je u 2011. čak 400.000 ljudi u Srbiji pazarilo posredstvom Interneta, što je za 100.000 više nego godinu dana ranije.

E – trgovina sa razvojem Interneta i pojavom sve više društvenih mreža dobija na značaju, kažu u Ministarstvu trgovine i telekomunikacije. Kako ističu, više detalja znaće se posle sastanka srpske delegacije sa predstavnicima te kompanije u maju u Americi.

Iako oni koji poznaju samo tradicinalne poštanske usluge smatraju da interent kupovina nije sigurna zbog pljački, hakera, dodatnih troškova i poreza, „Pej-pal“ predstavlja lek upravo za te brige i dileme. U najkraćem, elektronsko plaćanje se obavlja tako što kupac šalje mejl ulatu prodavcu, a uplata se skida sa računa kupca i uplaćuje na račun koji je prodavac otvorio kod „Pej pala“.

Sudeći prema iskustvima drugih zemalja, velika verovatnoća je da će „Pej-pal“, kada dođe, omogućiti pre svega kupovinu proizvoda putem Interneta, ali ne odmah i prodaju. Zbog toga je potrebno promeniti još neke zakone koji će omogućiti elektronsko plaćanje računa i regulisati plaćanje putem mobilnog telefona, ističu u resornom ministrastvu.

Prema poslednjim podacima istraživanja više od 36 odsto građana ima pristup širokopojasnom Interentu, što predstavlja dobru osnovu za razvoj elektronske trgovine.

Povezane vesti