018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pažnja: virus Zapadnog Nila i u Nišu!

Prisustvo virusa Zapadnog Nila pronađeno je kod komaraca koji su uhvaćeni na Novom i Starom groblju, u starom koritu reke Nišave kod Ledene stene, u mrtvaji Nišave kod Niške Banje i kod Vrežinskog bazena. U Nišu nema obolelih. Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović za NTV kaže da nema razloga za paniku, ali da treba biti oprezan.

Do sada su na teritoriji Srbije prijavljena ukupno 82 slučaja obolevanja, a od tog broja 56 ima klinički sliku meningitisa, encefalitisa ili meningo encefalitisa. U ovoj populaciji njih 67 je starije od 50 godina, dok njih 50 od ranije ima neku hroničnu bolest.

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju iz Beograda na deset lokacija u Nišu i okolini postavio je klopke za uzorkovanje komaraca, i prema izveštaju dostavljenom Institutu za javno zdravlje, u pet od deset klopki potvrđeno je prisustvo virusa Zapadnog Nila kod uhvaćenih komaraca, ipak ne treba paničiti, ali treba biti oprezan i to posebno prilikom boravka na otvorenom u sumrak ili zoru.

Za sada nije bilo potvrda da je neko u Nišu inficiran ovim virusom, ali treba znati da je groznica zapadnog Nila sezonsko obolenje, koje je najmasovnije u periodu najveće aktivnosti komaraca. Prvi oboleli registruju se uglavnom u drugoj polovini jula, a najveći broj obolelih osoba registruje se tokom avgusta i septembra.

Povezane vesti

 • Svedok

  Super, bas ste sada morali da objavite spisak…(ne miislim na NTV, vec doktore)
  Niska Tvrdjava…. stvarno ?
  Pa sad niko nece da ide na FIlmske susrete…
  Sto niste ispskali Tvrdjavu pre pocetka filmskih susreta ?
  Sad moram da mazem Autan, ako idem na filmske susrete.