018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pavlović:”Neće doći do urušavanja energetskog sistema ukoliko se pređe na grejanje na struju” (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Ukoliko se veliki broj korisnika Toplane, kao što je najavljeno, isključi sa daljinskog grejanja i počne da greje na struju, to će u velikoj meri tokom zime opteretiti elektroenergetski sistem, rekao je za Nišku televiziju šef kabineta direktora privrednog društva Jugoistok Dragoslav Pavlović.
Budući da je, prema njegovim rečima, grad dobro dimenzionisan, do urušavanja elektroenergetskog sistema ni u kom slučaju neće doći, ali je u riziku da pretrpi ozbiljnije posledice, dodaje Pavlović.
U niškoj Elektrodistribuciji ne gledaju blagonaklono na najavu eventualnog masovnog isključenja Nišlija sa daljinskog grejanja. Time bi se značajno povećao broj građana koji se greju na struju što bi u zimskim mesecima, kada se i inače, zbog veće opterećenosti elektroenergetskog sistema, apeluje na štednju struje, moglo da dovede do ozbiljnijih oštećenja na mreži.
Pavlović napominje da je struja najfiniji vid energije i da je njeno korišćenje daleko podesnije za, primera radi, uređaje, rasvetu i aparate nego za grejanje.
Pavlović, međutim, negira mogućnost da se, u slučaju masovnog prelaska sa daljinskog na grejanje na struju, elektroenergetski sistem u gradu uruši budući da je, kako kaže, Niš dobro dimenzionisan.