018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Partije duguju za kampanju 468 miliona dinara

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Stranke i koalicije koje su učestvovale na poslednjim parlamentarnim izborima ostale su dužne za kampanju 468 miliona dinara, pokazuju podaci Agencije za borbu protiv korupcije.
Kako navode Novosti, stranke su imale su na raspolaganju oko 1,6 milijardi dinara a kampanja ih je koštala više od dve milijarde.
Analizom izveštaja o prihodima i rashodima koje su izborne liste slale po završetku glasanja, Agencija je ustanovila da je u čak osam od 17 izveštaja upisan manjak.
Najveći manjak je zabeležila LDP – 143,3 miliona dinara, sledi savez oko stranke Borisa Tadića – 108,4 miliona, a treći je URS sa 80,9 miliona, dok je SPS-PUPS-JS na četvrtom mestu sa manjkom od 63 miliona dinara. DS S ima manjak od 42,8 miliona, a DS 29,4 miliona dinara. U plusu su SVM kome je posle kampanje ostalo 10,5 miliona dinara, SNS sa dva miliona dinara i radikali (oko 260.000 dinara), piše list.

Prekršajni postupak za 12 partija koje su kršile zakon

Agencija za borbu protiv korupcije podnela je 12 zahteva za prekršajni postupak protiv političkih partija zbog neobjavljivanja podataka o donacijama tokom kampanje za izbore koji su održani aprila ove godine.
Zakonsku obavezu prema kojoj moraju da objave sve donacije u toku godine vrednije od jedne prosečne plate, prekršili su URS, Bošnjačka demokratska zajednica, Grupa građana Treća Srbija i Grupa građana Dveri, rekla je Natalija Ristivojević iz Službe za kontrolu finansiranja političkih subjekata Agencije za borbu protiv korupcije.
Kontrolom su, kako je navela, uoceno je i da su u pojedinim slučajevima udruženja građana finansirala izborne kampanje, a bilo je i nenamenskog trošenja novca namenjenog kampanji.
„Na primer, LDP je trošak proistekao u izbornoj kampanji za izbor odbornika u Skupštini grada Beograda platila sa računa koji je otvoren za izbornu kampanju za izbor narodnih poslanika, dok je URS pojedine obaveze nastale u kampanji namirio s računa koji koriste za redovan rad“, rekla je Ristivojević.
Pomenula je i da neke partije nisu otvorile poseban račun u izbornoj kampanji, a takođe i da su pojedine dostavile nekompletne izveštaje o utrošenom novcu, zbog čega su do sada podneti zahtevi za prekršajni postupak protiv Bošnjačke demokratske zajednice, NDS-Zeleni, DS i DS S.
Kako je navela Ristivojević, te su prekršaje napravile i SPS, SNS, SRS, URS, Grupa građana „Dosta je bilo – Saša Radulović“ i Partija za demokratsko delovanje, a, inače, od 19 partija koje su imale proglašenu izbornu listu samo je jedna grupa građana nije podnela izveštaj o troškvima izborne kampanje čime je rizikovala prekršajni postupak.
U kampanji za Beograd od 23 politicke stranke osam nije dostavilo izveštaj Agenciji i protiv njih je podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, dok izveštaj o troškovima kampanje za lokalne izbore u Negotinu, Pećincima, Aranđelovcu, Boru i Sevojnu nije podnelo ukupno sedam partija.
Ukupno je, prema rečima Ristivojević, Agencija za borbu protiv korupcije do sada podnela 423 prijave nadležnom prekršajnom sudu, dok je zbog povreda zakona na koje ukazuje kontrola sprovedena povodom izbornih kampanja u prvoj polovini 2014. podneto je 27 zahteva i to zato što na sajtu nisu prikazali donacije koje premašuju prosecnu mesecnu platu, ali i zato što nisu prikazali prihode i rashode u izveštaju ili uopšte nisu podneli izveštaj.
Zbog toga što Agenciji nisu dostavili podatke neophodne za kontrolu zahtevi za prekršajni postupak podneti su protiv banke Inteza i SNS.
Ristovojević još navodi da je po prijavama Agencije do sada doneto 139 presuda, od toga je u 120 izrečena novčana kazna čija vrednost je više od 24 miliona dinara, dok je ukupan iznos kazni na osnovu pravosnažnih rešenja 7,5 miiliona dinara.
Zbog kršenja zakona neke će stranke ostati bez novca za narednu godinu, o čemu je Agencija već donela 10 rešenja, a očekuje se još 19 nakon pravosnažnih presuda.
Tanjug 08.11.2014 09:50
Foto Tanjug video