018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pariska policija znala da se sprema veliki napad, a ćutala?

Od:
Komentari: isključeni

PARIZ – Pariska policija je deset dana pre nego što su u Parizu prošlog petka izvedeni pogubni napadi znala da šestočlana grupa priprema teroristički napad velikih razmera na prestonicu, ali tu informaciju nije prosledila francuskoj obaveštajnoj službi, navodi danas kanal „Frans 24″.
Ta informacija se pojavila iz obaveštajne jedinice perfekture pariske policije, a potpisana je početkom novembra, kako kažu dva odvojena izvora za „Frans 24″.
U tom izveštaju se spominje grupa od šest osoba koje žive u 18. arondismanu u severnom delu Pariza, kao i jedan sirijski državljanin koji falisfikuje sirijske pasoše.
Oni su, navodno, radili na „nečemu krupnom“.
Francuski istražitelji su pronašli lažni sirijski pasoš na mestu jednog od nekoliko samoubilačkih bombaških napada nadomak nacionalnog francuskog staidona i veruju da bi jedan sirijski državljanin mogao biti umešan u napade izvedene 13. novembra.
Međutim, nema informacije u vezi sa prisustvom bilo koje od šest osoba koje se spominju u izveštaju pariske policije među teroristima koji su odgovorni za napade od petka.
Policija se sada pita zašto ta informacija nije prosleđena unutrašnjoj obaveštajnoj službi Frnacuske, DGSI.
Francuski bezbednosni ekspert Šarl Peligrini rekao je za „Frans 24″ da je obaveštajna jedinica prefekture pariske policije možda želela da na raspolaganju ima više vremena da istraži o toj grupi.
„Možda je jedinica za terorizam pariske prefekture utvrdila da ta informacija nije vredna prosleđivanja, ili pak da je reč o ljudskoj grešci“, kaže Markus Karlson iz „Frans 24″.
Do potencijalnog propusta u obaveštavanju došlo je nekoliko meseci nakon što je Francuska usvojila novi zakon kojim se državi daju velika nadzorna ovlašćenja, podseća francuski kanal.

Tanjug 18 Novembar 2015 10:57
AP Photo/Thibault Camus