018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Parada u Podgorici održana uz ogromno obezbeđenje i nemire

Komentari: isključeni

U Podgorici je danas održana prva Parada ponosa, a događaj je protekao u znaku neviđenih mera policijskog obezbeđenja, kao i žestokih sukoba policije sa protivnicima gej parade, da bi učesnici parade na kraju bili evakuisani iz centra grada.

Učesnici Parade ponosa, njih oko stotinu, nakon završetka povorke evakuisani su policijskim maricama iz centra grada, jer nije mogao drugačije da im se obezbedi siguran izlaz iz zone u kojoj je održana prva gej parada u glavnom gradu Crne Gore, a u koju su pokušali da uđu protivnici skupa.

Na “Montenegro prajdu”, koji je održan pod sloganom “Crna Gora ponosno”, bilo je oko stotinu učesnika.

Oko 2.000 policajaca, među kojima i pripadnici specijalnih jedininica, napravili su nekoliko “prstenova” oko maršute kojom je održana prva gej parada, a centar Podgorice čitavo vreme nadletao je policijski helikopter.

Učesnici parade prošetali su se centralnom podgoričkom saobraćajnicom – Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, odnosno od bivšeg hotela Crna Gora do stare zgrade Vlade Crne Gore i nazad.

Taj deo grada potpuno je bio blokiran već od ranih jutarnjih časova, a policija je imala više žestokih okršaja sa protivnicima prajda, koji su na nekoliko mesta pokušali da uđu u zonu održavanja manifestacije.

Policija je u tim sukobima upotrebila pendreke i suzavac, dok su protivnici Parade ponosa uzvratili petardama i kamenicama. U tim sukobima, prema nezvaničnim informacijama, ima više povređenih.

Među učesnicima povorke bili su ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, savetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić i šef delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič.

Paradi su prisustvovali savetnik predsednika Skupštine Crne Gore za odnose sa javnošću Snežana Burzan, kao i pomoćnici ministra za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević-Mitrović i Sabahudin Delić.

Prva gej parada u Crnoj Gori održana je 24. jula u Budvi, ali se takođe završila neslavnim bilansom – žestokim sukobom policije i protivnika manifestacije što je rezultiralo privođenjima i povredam.

(Tanjug)

Povezane vesti