018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Parada ponosa 2013. pod znakom pitanja (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Iako su ogranizatori „Parade ponosa“ najavili šetnju ulicаma Beograda za subotu, 28. septembra, pripadnici LGBT populacije još uvek ne znaju da li će skup biti održan. Konačnu odluku o održavanju Parade doneće Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje za sada nije istupilo sa informacijom o bezbednosnoj proceni ovog skupa, rečeno je na konferenciji za novinare u niškom Medija centru.

Predstavnici 6 nevladinih organizacijau su u niškom Medija centru održali zajedničku pres-konferenciju sa organizatorima „Parade ponosa“, koji su se okupili u Medija centru u Beogradu.

Iako je sve spremno za održavanje ovogodišnjeg „Prajda“ 28. septembra, organizatori strahuju da je nadležni neće odobriti i pružiti neophodno obezbeđenje.

- U modernoj državi, ne bi smela da postoji dilema po pitanju bezbednosti građana i poštovanja njihovih ljudskih prava, smatra Nevena Petrušić, poverenik za zaštitu rodne ravnopravnosti.

LGBT populacija, jedna je od najdiskriminisanijih u Srbiji. Ako političari odlučuju o održavanju ovakvih skupova, onda to dovoljno govori o stanju ljudskih prava i sloboda kod nas, kažu u „Protekti“.

Pre dva dana u Beogradu je održana međunarodna konferencija o ljudskim pravima, gde je bilo reči i o nezavidnom statusu LGBT populacije u Srbiji. Time je praktično i započeo “Pride week”, koji će narednih dana objediniti veliki broj pratećih manifestacija ovogodišnje „Parade ponosa“, rečeno je u niškom Medija centru.

Povezane vesti