018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Papa zatražio oproštaj za grehe počinjene u ime boga

Od:
Komentari: isključeni

SANTA KRUZ – Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja zamolio je danas ponizno oproštaj za nedela crkve i zločine počinjene nad starosedelačkim stanovništvom u vreme španskog kolonijalizma, javile su agencije.
Kako je preneo Asošijeted pres, papa je na skupu lidera autohtonog stanovništva u prisustvu prvog starosedelačkog predsednika Bolivije, Eva Moralesa, ukazao da je latinoamerička biskupska konferencija u prošlosti priznala da su „veliki gresi počinjeni nad domorocima Amerike u ime boga“.
Papa je podsetio i da se papa Jovan Pavle Drugi tokom posete Dominikanskoj Republici 1992. godine izvinio starosedeocima na američkom kontinentu za „bol i patnje“ izazvane tokom pet vekova prisustva crkve u Americi.
Papa Jovan Pavle Drugi tražio je oproštaj od naroda Amerike u trenutku obeležavanja 500 godina od kako je Kristofer Kolumbo otkrio Ameriku.
„Želim da budem potpuno jasan, kao što je to učinio sveti Jovan Pavle Drugi: ponizno molim za oproštaj, ne samo za nedela same crkve, već i za zločine protiv starosedelačkih naroda u vreme tzv. osvajanja Amerike (Conquest of America)“, rekao je papa Franja, uz aplauze okupljenih.
„Želim i da se setimo hiljada i hiljada sveštenika koji su se snažno protivili logici mača sa snagom krsta. Bilo je greha, i bilo ga je mnogo. Nismo se nikada izvinili, tako da sada ja tražim oproštaj. Međutim, bilo je greha, bilo je mnogo greha, ali je bilo i obilja milosti koju su uvećavali ljudi koji su branili autohtono stanovništvo“, kazao je on.
Američka novinska agencija ističe da je papino izvinjenje značajno zbog kontroverze koje je izbila u SAD povodom planirane kanonizacije španskog franciskanca iz 18. veka Hunipera Sera, koji je osnivao katoličke misije u Kaliforniji.
Protiveći se njegovoj kanonizaciji, autohtoni Amerikanci tvrde da je Sera brutalno preobraćao starosedeoce u hrišćane, uništavajući sela u tom procesu, dok Vatikan insistira da je sveštenik branio starosedeoce od kolonijalnog zlostavljanja.
Izvinjenje pape Franje značajno je i zbog kontroverze koju je pokrenuo prethodni papa Benedikt XVI 2007. u Brazilu, braneći hristijanizaciju starosedelačkog stanovništva, izjavom da su Indijanci u Južnoj Americi „čeznuli“ da postanu hrišćani kada su španski i portugalski osvajači nasilno preuzimali njihovu zemlju.
AP podseća da su crkveni zvaničnici dugo insistirali da su katolički misionari štitili autohtono stanovništvo od zlostavljanja osvajača i da su ih evropske kolonijalne sile zbog toga često kažnjavale.
Agencija navodi i da je jezuitski red kom pripada papa Franja osnivao na kontinentu misije, i da su jezuiti proterani u 17. veku.
Meksički biskup Raul Vera rekao je AP-u pre papinog govora da je crkva u suštini bila pasivni učesnik u porobljavanju autohtonog stanovništva u vreme sistema „enkomijenda“ i postojanja konkvistadora i namesnika.

Tanjug 10 Jul 2015 10:17
AP Foto/Juan Karita