018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Nema preživelih u padu aviona, među žrtvama dve bebe

Od:
Komentari: isključeni

BERLIN – Nemačka aviokompanija Džermanvings saopštila je danas da su u avionu, koji se sa 144 putnika i šest članova posade srušio na jugu Francuske, bile i dve bebe.
Istovremeno, mediji su objavili da se u avionu nalazilo 16 tinejdžera i dve njihove nastavnice iz nemačke gimnazije, koji su se vraćali kući posle razmene đaka.
Predstavnici nemačke kompanije su održali konferenciju za novinare na aerodormu u Diseldorfu, gde je avion trebalo da sleti, na kojoj su zvanično potvrdili pad letelice i izjavili saučešće porodicama žrtava.
Oni su obećali da će sa nadležnim organima učiniti sve da se uzroci nesreće najbrže i sveobuhvatno rasvetle.
Imena putnika iz aviona nisu saopštena, a kako je rečeno novinarima, lista sa imenima putnika biće prvo podeljena članovima porodica.
Avion je poslednju rutinsku tehničku kontrolu imao juče, a poslednju veliku, regularnu u leto 2013. godine.
To je u skladu sa planom, rečeno je novinarima i naglašneo da je pilot već deset godina leteo za Lufthanzu i Džermanvings i imao iza sebe više od 6.000 sati leta.
Portparol francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova Pjer-Anri Brande izjavio je danas da su ostaci aviona pronađeni u Alpima na nadmorskoj visini od 2.000 metara te da predstoji „izuzetno dugo i teško“ pretraživanja terena zbog nepristupačnosti.
Francuski predsednik Fransoa Oland je rekao da se pretpostavlja da među žrtavama ima najviše Nemaca, kao da ima i turski državljana, a zamenica španskog premijera Soraja Seans de Santamarija izjavila je da je u avionu bilo 45 Španaca.
Povodom pada aviona medijima se obratio i francuski premijer Manuel Vals koji je rekao da uzrok pada aviona nije poznat, a ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev se uputio na lice mesta.
Kako je objavio lokalni list „Provans“, u avionu je bilo 148 putnika i članova posade, a svetski mediji navode da su u blizini jednog sela već pronađeni prvi ostaci aviona.
Avion je leteo iz Barselone u Diseldorf, a srušio se u francuskim Alpima između opština Dinj i Barselonet, 100 kilometara severno od Nice.
„Sputnjik“ javlja da se na lice mesta uputilo 240 vatrogasaca i 210 policajaca.
Mediji prenose da su vremenski uslovi bili povoljni.
Avion je bio star 24 godine, preneo je Rojters. Do mesta nesreće je teško doći, jer je teren nepristupačan.
Francuski mediji prenose i da je ovo prva nesreća aviona na teritoriji Francuske u poslednjih 15 godina. Prethodno je u julu 2000. godine pao u oblasti nedaleko od Roasija.
Ovo je i prvi put da je pao avion kompanije Džerman vings.
Tanjug 24.03.2015 15:55
AP Photo/Frank Augstein