018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pantić i „Srpska“ proglasili pobedu u Mitrovici

Kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice Građanske incijative „Srpska“ Krstimir Pantić proglasio je večeras pobedu u drugom krugu izbora u ovom gradu.

Pantić je rekao da je osvojio oko 350 glasova više od svog protivkandidata Olivera Ivanovića.
„Pobedila je građanska inicijativa „Srpska“, vlada Republike Srbije. Ja ovu pobedu namenjujem vladi Sbrije, i ljudima sa kojima sam nekoliko meseci vodio tešku borbu, ne samo da ubedim građane da je ono što radimo ispravno, već da preksočimo sve prepreke koje su nailazile na naš rad“, kazao je on na konferenciji za štampu.

Pantić je ujedno čestitao Oliveru Ivanoviću koji je, kako je kazao, ostvario bolji rezultat nego u prvom krugu glasanja.
„Želim mu svi sreću u narednom radu. Ponudićemo i pozvati ga na razgovor o formiranju većine. Svi odbornici će biti dobrodošli da učestvuju u radu i donošenjuu odluka koje su bitne bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost“, poručio je on.

„Ovo je pobeda koja Vladi Srbije ostavlja mogućnost da nastavlja borbu za očuvanje Kosova u sastavu Republike Srbije. Večeras imamo devet gradonačelnika koji podržavaju Vladu Srbije i koji će u svom radu stalno ponavljati da ne priznaju nezavisno Kosovo, da nisu državljani takozvane Republike Kosovo, već Srbije, koji će u čitavom svetu imati otvorena vrata i moći da zastupaju interese građana koje zastupaju“, naglasio je Pantić.

On se zahvalio građanima koji su izašli na izbore, ali i onima koji su bili protiv glasanja, a nisu pribegavali nasilju.

Pantić ih je pozvao da od sutra ponovo budu jedinstveni i nastave zajedničku borbu, jer i oni, kako je dodao, bez obzira što su bojkotovali izbore imaju isti cilj a to je da se sačuvaju naša vekovna ognjišta, porodice i prisustvo države Srbije na ovom području.
„Od sutra više neće samo sever biti kamenčić u cipeli Hašima Tačija, imaće i u drugoj cipeli kamenčih, to će biti pet opština na jugu koje će predstavljati problem u daljem predstavljanju Kosova kao nezavisne države. Kosovo nikada neće postati članica UN, niti će biti priznato i i ne može da računa na dalje priznanje nezavisnosti“; poručio je on.

Pantić je kazao da, dok je on gradonačelnik, neće – kako to spekulišu prištinski mediji – u severnoj Kosovskoj Mitrovici biti table sa natpisom Republika Kosovo, kao ni albanske zastave.

Dalje je rekao da je „Srpska“ pobedila u svim opštinama osim u Štrpcu gde je pobedila Samostalna liberalna stranka (SLS).
„Iskreno se nadam da će gradonačelnik Štrpca pristupiti Zajednici srpskih opština ,promeniti kurs na zajednički“, zaključio je on.

Oliver Ivanović je rekao da trenutni rezultati pokazuju da njegov protivkandidat Krstimir Pantić vodi sa 274 glasa razlike i najavio će listi „Srpska“ ponuditi koaliciju.

Ivanović je na konferenciji za novinare rekao da će konačni rezultati biti poznati tek kada budu prebrojani uslovni glasovi kojih je 500.

On je objasnio da je razlika od 274 glasa dobijena zbrajanjem glasova sa gotovo svih bračkih mesta, a da će se glasovi još jednom proveriti na još dva biračka mesta.

Ivanović je poručio da su građani koji su glasali za njegovu listu pokazali ogromnu hrabrost, jer, kako je rekao, nije bilo lako glasati „mimo volje vlade koja je zagovarala glasanje za kandidata koji je objektivno lošiji“.
„Za sada, većina je odlučila tako. Ako takav rezultat bude i na kraju, mi ćemo ga apsolutno prihvatiti“, rekao je Ivanović.

Ivanović je najavio da će listi „Srpska“ ponuditi koaliciju, jer u Mitrovici imaju po devet odbornika i „Srpska“ bez njegove liste ne može da napravi ozbiljnu koaliciju.

On je podvukao i da će tražiti „paket aranžman za Leposavić i Zvečan“.

Ivanović je ukazao da je situacija u Zvečanu „još nejasna“, da nema tačne podatke, ističući da je u tom mestu situacija drugačija i da može da se dogodi obrt.
„Mi smo moralni pobednici i to ni za koga u ovom gradu nije dilema, jer su oni (Srpska) imali 50 puta veći budžet, a mi smo se finansirali sami“, rekao je Ivanović i dodao da su, iako nisu baš najzadovoljniji rezultatima, pridobili nekoliko stotina glasača koji su ranije bili za bojkot.

Ivanović je rekao da su trenutni rezultati preliminarni i neformalni i da će naknadno biti prebrojani u Prištini, a da će, ukoliko OEBS i CIK ustanove određene anomalije, ti rezultati biti promenjeni.

On je podvukao da za sada nema ozbiljnih indicija da će izbori biti ponovljeni i napomenuo da je njegova lista imala prigovore na nekoliko mesta.

(Tanjug)

Povezane vesti