018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Panika ne doprinosi rešavanju problema

Komentari: isključeni
Tagovi:

Premijer Srbije Ivica Dačić zatražio je da se momentalno prekine širenje panike po pitanju prisustva štetnog aflatoksina u mleku i ocenio da izazivanje panike i ugrožavanje domaćih proizvođača sigurno nije motivisano brigom o zdravlju ljudi.

Dačić je medijima rekao da je Vlada Srbije imala sednicu po ovom pitanju i da je najvažnije da sistem funkcioniše, a da stvaranje atmosfere panike ne doprinosi sistemskom rešenju.

„Ako nadležni organi kažu da u nekim proizvodima postoji štetna materija i da su oni povučeni iz prodaje, a da su ostali proizvodi zdravi, ja onda stojim iza reči svog ministra – Gorana Kneževića. Niko u ovoj Vladi nije, valjda, lud da truje svoje građane”

I dok se kod nas još ne stišava bura oko toksičnog mleka i stočne hrane, u regionu je već na pomolu novi skandal, prenose agencije.
U 16 evropskih zemalja prodavalo se konjsko meso kao govedina, a poslednjih dana Ministarstvo poljoprivrede u Nemačkoj vodi istragu protiv poljoprivrednika koji su prodavali jaja pod oznakom – organski proizvod, iako nisu ispunili te kriterijume.

Na sastanku u Briselu, resorni ministri poručuju da zdravlje ljudi nije ugroženo, ali zahtevaju bolju kontrolu i obeležavanje hrane na tržištu. Ministri se slažu da je problem u pogrešnoj klasifikaciji mesa i jaja i da Evropska unija mora da uvede bolje kontrole, kako bi se vratilo poverenje kupaca u prehrambene proizvode.

Povezane vesti