018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Panel diskusija “Korupcija u policiji u Srbiji” (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Brojna istraživanja javnog mnjenja, statistički podaci i procene pokazuju da je korupcija u policiji i dalje prisutna, istakli su predstavnici brojnih nevladinih organizacija na panel diskusiji “Korupcija u policiji u Srbiji”. Zbog toga je, kako kažu, neophodno, uspostaviti sistem koji će osigurati da policija ne deluje izvan pravila i kako bi se njihova odgovornost povećala.

Osim što je neophodno da se uspostavi sistem, ono na čemu treba raditi je i pooštravanje kriterijuma za prijem ljudi u policiju, a neophodno je i unapređenje unutrašnjeg sistema kontrole, kaže Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Milan Stevanović iz organizacije Protekta kaže da su istraživanja pokazala da je najveći broj zabeleženih slučajeva korupcije u Nišu vezan za žandarmeriju. To pokazuje da je reforma sistema neophodna kako bi se vratilo poverenje građana, dodaje on.

Osim u žandarmeriji, korupcija je najprisutnija u saobraćajnoj i pograničnoj policiji sa kojima građani i imaju najviše kontakata, dodaju organizatori tribine.