018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pak:Bez novih uslova za Srbiju,ali i bez proširenja do 2020.

Od:
Komentari: isključeni

NOVI SAD – Evropska parlamentarka Doris Pak poručila je danas u Novom Sadu da u naredne četiri godine neće biti proširenja EU jer zemlje kandidati nisu dostigle željeni nivo, ali i da Srbija neće više dobijati nove uslove za priključenje.

Pakova je na tribini koju je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Evropski pokret u Srbiji na temu „Zapadni Balkan na EU koloseku“ rekla da je za Beograd uslov bio da poboljša odnose sa Prištinom.

„I novih uslova neće biti. O nekakvim novim uslovima govore pojedini mediji i političari u Srbiji, ali to nije tačno jer novih uslova neće biti“, rekla je Pak i dodala da „nije tačna ni izjava ministra inostranih poslova Srbije Ivice Dačića o navodnim novim uslovima koje je postavila Nemačka“.

Ona je priznala da deo odgovornosti za odnose Beograda i Prišine snosi i Evropska unija koja nije „izvršila dovoljno jak pritisak na svoje članice koje još nisu priznale Kosovo da to i učine.

Pak je kazala da zemlje članice EU ne pokazuju zainteresovanost da države sa Balkana budu primljene u Uniju, istakavši da je ta nezainteresovanost loša i doprinosi jačanju uticaja drugih zemalja na Balkanu.

Dodala da zbog takvog odnosa zemalja članica ljudi na Balkanu misle da ih EU ne želi i da u Srbiji najviše investiraju Rusija i Kina.

„Nije tačno da Rusija i Kina najviše investiraju u Srbiji. Najviše novca ovde dolazi iz Evropske unije, ali to većina građana ne zna jer političari o tome ne govore“, rekla je Pak, koja je izvestilac za BiH.

Rusija, kazala jem, želi da poveća svoj uticaj u regionu, što „EU mora zaustaviti jer je interes EU da Srbija bude njen deo“.

Govoreći o Izvestaju o napretku Srbije na putu ka EU, Pak je rekla da je pravosuđe najveći problem Srbije, da ono „gotovo uopšte ne funkcioniše“.

„Uska veza između politike i biznisa i omogućava visok nivo korupcije“, rekla je Pak naglasivši da hitno moraju biti privatizovane sve firme i privredni resurski koji se još nalaze u vlasništvu države.
Tanjug 22.04.2015 13:20
Foto Tanjug,M.Jelisijević,ilustracija