018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Padaju cene stočne hrane

Komentari: isključeni

Cene stočne hrane u stalnom su opadanju i do kraja septembra biće niže za oko 30 odsto nego na početku ove godine, izjavio je potpredsednik Grupacije proizvođača hrane za životinje pri Privrednoj komori Srbije Deneš Kemiveš.

Ipak to ne znači da će biti I sniženja cena mesa I mesnih prerađevina, kaže Kemiveš. Gradjani Nisa I ne ocekuju manje cene, vec kako kazu talas poskupljenja svih namirnica.

Stanje u sektoru proizvodnje stočne hrane je mnogo bolje nego prošle godine, jer je rod gajenih biljaka dva puta veći nego 2012 te godine, rečeno je na sednici proizvođača hrane za žuivotinje pri u Privrdnoj komori Srbije.

U odnosu na jesen prošle godine, cene stočne hrane su sada niže za oko četiri dinara po kilogramu, a može se očekivati pad još za pet dinara do kraja septembra. Ipak Kemiveš ne veruje da će snižavanje cena stočne hrane uticati na to da pojeftini meso, jer do sada proizvođači stoke nikada nisu smanjivali cene kada je opadala cene stočne hrane. Nižim cenama mesa ne nadaju se ni građani.

Cena kilograma junećeg mesa u Srbiji u protekle 4 nedelje iznosi od 469 dinara u Zrenjaninu do 588 dinara u Valjevu. Svinjsko meso je košta od 385 dinara u Kraljevu do 480 dinara u Valjevu, dok je teletina najjeftinija u Zaječaru i Zrenjaninu gde je za kilogram potrebno 649. Najskuplje teleće meso registrovano je u Nišu – za koje je potrebno izdvojiti 950 dinara po kilogramu.

 

Povezane vesti