018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Pacijent zaražen ebolom se bori za život

Komentari: isključeni
Tagovi:

Pacijent zaražen ebolom, koji se nalazi u bolnici u Dalasu, bori se za život, saopštio je danas direktor Centra za kontrolu bolesti u Atlanti, dr Tom Friden, dan pošto se stanje pacijenta pogoršalo od ozbiljnog do kritičnog.

„Muškarac u Dalasu, koji se bori za život, jedini je pacijent zaražen ebolom u SAD“, rekao je Friden za Si-en-en (CNN).

Friden je dodao da se u oblastima zapadne Afrike u kojima je ebola ubila više od 3.000 ljudi, bolest širi tako brzo da je zdravstvenim radnicima veoma teško da je obuzdaju, preneo je Rojters.

On je poručio i da je uveren da se virus neće proširiti u SAD. Američke vlasti saopstile su juče da se deset ljudi za koje se veruje da su bili izloženi visokom riziku da se zaraze ebolom pošto su bili u kontaktu s obolelim u Dalasu, nalaze u izolaciji i pod nadzorom lekara.

U SAD je 1. oktobra dijagnostikovan prvi pacijent inficiran ebolom, Tomas Erik Dankan, koji je smešten u strogu izolaciju zbog simptoma koje je dobio po dolasku iz Liberije u Teksas, gde je doputovao da poseti porodicu.

Dankan je stigao u Dalas 20. septembra i nekoliko dana kasnije se razboleo. Bolnica u koju je otišao vratila ga je kući iako je rekao da je došao iz Liberije, gde se širi ebola.

On se ponovo vratio u bolnicu 28. septembra i od tada je u izolaciji. Lekari su naveli da je u ozbiljnom, ali stabilnom zdravstvenom stanju, objavili su juče mediji.

Virus ebole ne prenosi se vazduhom, već direktnim kontaktom s telesnom tečnošću – krvlju, znojem, urinom, izmetom, pljuvačkom ili semenom zaražene osobe koja ima simptome bolesti.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je broj zaraženih smrtonosnom ebolom premašio 6.500, a da je do sada u zapadnoj Africi od te bolesti umrlo više od 3.000 ljudi. (Tanjug)

Povezane vesti