018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Oživljavanje Oficirskog doma

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

U Nišu je počela dugo najavljivana rekonstrukcija zgrade nekadašnjeg Oficirskog doma, u kome je zasedala i Skupština Srbije tokom Prvog svetskog rata. Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić I ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović ističu da je reč o projektu od nacionalnog značaja i da je planirano da ovo bude multifunkcionalni objekat. Cena radova iznosi oko 102 miliona dinara, a sredstva su obezbedili Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave i Grad Niš.

Zgrada na Keju jedna je od najstarijih, ali i najlepših u Nišu i kroz istoriju je imala brojne namene. Tu se krajem 19. veka nalazila čuvena kafana “Bulevar”, a tokom Prvog  svetskog rata postala je središte političkog i skupštinskog života Srbije. Upravo na ovom mestu 7. decembra 1914, u vreme kada je Niš bio ratna prestonica, doneta je „Niška deklaracija“ kojom je prvi put zvanično istaknuto da je cilj Srbije ujedinjenje sa Hrvatima i Slovencima i stvaranje Jugoslavije. S obzirom na to da se naredne godine obeležava jedan vek od ovog događaja, nedopustivo je dozvolimo dalje propadanje ovog istorijski značajnog objekta, kaže gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić I dodaje da će se za manje od tri meseca ovde nalaziti moderno multifunkcionalno zdanje.

Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović kaže da Nišu kao regionalnom centru ovog dela Srbije nedostaju ovakvi objekti u kojima bi se održavale izložbe, muzejske postavke, kongresi i slično. Ona veruje da će za kratko vreme ovo ponovo postati jedno od najposećenijih i najznačajnijih mesta u gradu.

Rok za završetak radova je 80 dana, što znači da bi Oficirski dom već krajem novembra mogao da dobije novi izgled, a Nišlije umesto rugla i deponije, zgradu na koju ponovo mogu da budu ponosni.

Povezane vesti