018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ozdravljenje brže u porodičnom okruženju

Komentari: isključeni
Tagovi:

Za 9 meseci postojanja niške Roditeljske kuće namenjene smeštaju dece obelele od raka i njihovim roditeljima, prošlo je 15 porodica, koje su, prema rečima koordinatora NURDOR-a, bile zadovoljne boravkom u ovom objektu. Kuća je opremljena po svetskim standardima, kako bi se doprinelo psihičkom oporavku dece, ali ono što je uvek potrebno su namirnice i sredstva za higijenu.

Oboleloj deci mora biti dostupno adekvatno lečenje i nega i nijedan mališan ne sme da pati više nego što mora usled težine same bolesti. Ovako koncipirana vizija NURDOR-a insistira da svakom detetu i porodici bude pružena atmosfera porodičnog doma, kako bi što lakše prebrodili dugotrajno i bolno lečenje, kaže niški koordinator ovog Nacioalnog udruženja Jelena Golubov Todorović

- U Roditeljskoj kući u Nišu ima mesta za 5 porodica, s tim da se po potrebi radna soba može pretvoriti u smeštaj za još jednu prorodicu. Za sada nije bilo potrebe za proširenjem kapaciteta. U avgustu je kuća bila puna, a trenutno su smeštene 3 porodice - ističe Todorovićeva.

Od novembra 2012. od kada postoji Roditeljska kuća u Nišu, 15 porodica je koristilo usluge NURDOR-a. Kuća je opremljena po svetskim standardima, ipak, humanitarna pomoć raznih organizacija je uvek dobrodošla.

- Nakon nabavke mikroskopa za ranu dijagnostiku, najčešće nam ljudu dobre volje doniraju dugotrajne namirnice i sredstva za higijenu, što nam je i sada potrebno, kako bismo oboleloj deci i njihovim roditejima obezbedili što kvaliteniji boravak – ističe Jelena Golubov Todorović, koordinator NURDOR-a.

Dokazano je da je karcinom kod najmlađih, ukoliko se otkrije na vreme, izlečiv u 70 odsto slučajeva, zbog čega je postojanje ovakvog objekta u Nišu od izuzetnog značaja, kažu NURDOR-u, jer, što je najvažnije, doprinosi psihičkom oporavku i bržem ozdravljenju mališana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezane vesti