018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ovogodišnji dobitnik nagrade za toleranciju Dragana Moles (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Doktor vokalne pedagogije i operska pevačica Dragana Moles dobitnica je ovogodišnje nagrade za toleranciju “Car Konstantin“. Odluku je donela komisija za nagrade pri Skupstini Grada, a uručio je njen predsednik prof.dr Mile Ilić.
Izuzetno angažovanje i opredeljenost u borbi protiv svakog vida rasne, političke, verske, jezičke, kulturne i svake druge diskriminacije radi uspostvljanja kulture dijaloga, unapređenja i očuvanja ljudskih prava i sloboda, jesu razlozi koji su odlučili da ovogodišnji dobitnik nagrade za toleranciju bude Dragana Moles. Učenica je velikih svetskih operskih imena, bavi se intenzivno i pedagoškim radom. Od sredine 2006. aktivno učestvuje u uzdizanju kulturnog života Niša i osniva nevladinu organizaciju “Prijatelji muzike“, koja sarađuje sa sličnim organizacijama, ambasadama, ministarsvima i kulturnim centrima iz Evrope i državnim institucijama iz Srbije i Italije. Aktivna je i u neformalnoj grupi “Pomoć ugroženim Nišlijama“, za čije je potrebe, između ostalog, održala i niz humanitarnih koncerata.
Nagradu, kaže, nije očekivala i rado bi je podelila sa svojim sugrađanima. Draganina angažovanja potpuno se poklapaju sa uslovima konkursa, tako da komisiji nije bilo teško da donese konačnu odluku.
Nagrada za toleranciju dodeljuje se već treću godinu zaredom, a sastoji se od diplome i medalje.
Grad Niš, na Balkanu je jedinstven, uprvo po nagradi za toleranciju, a prema rečima predsednika Skupštine, njena afirmacija očekuje se tokom narednih godina.