018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Otvoreno pismo SINOS-a Ministarstvu kulture i informisanja

Komentari: isključeni

         Sindikat novinara Srbije upućuje javni protest Ministarstvu kulture i informisanja zbog odluke da ne dozvoli predstavnicima Koalicije zaposlenih u medijima (koalicija ZUM) i Studija B da prisustvuju jučerašnjem sastanku radne grupe koja priprema set medijskih zakona.

Zabrana našim predstavnicima da prisustvuju ključnoj raspravi posvećenoj izradi Nacrta zakona o elektronskim medijima kojim se rešava sudbina lokalnih i regionalnih medija, još jedan je u nizu diskriminatorskih postupaka Ministarstva kulture i informisanja prema predstavnicima onih koji brane interese svojih medijskih kuća i zaposlenih.

Sindikat novinara Srbije poziva Ministarstvo kulture i informisanja da ODMAH omogući svim zainteresovanim stranama da na ravnopravan način budu zastupljene u praćenju izrade medijskih zakona. Ukoliko to nije moguće, SINOS zahteva:

1. povlačenje iz procedure seta medijskih zakona

2. Formiranje nove radne grupe u kojoj će biti predstavnici   svih udruženja i medijskih asocijacija

3. Transparentost procesa izrade seta medijskih zakona.

Sindikat novinara Srbije i Koalicija zaposlenih u medijima prinudjeni su, da zbog okolnosti pod kojima se priprema set medijskih zakona kao i posledica koje bi mogao da proizvede, alarmiraju javnost. Širom Srbije otvorićemo punktove za prikupljanje potpisa podrške građana koji traže ustavom zagarantovano pravo na lokalno i regionalno informisanje.

Još jednom podsećamo da nije tačno da EU zahteva  privatizaciju lokalnih i regionalnih glasila, već transparentno finasiranje medija, što Sindikat novinara Srbije i Koalicija ZUM svakako podržavaju. I umesto da radna grupa novim zakonskim rešenjima precizno definiše način finansiranja i nezavisnu profesionalnu uredjivačku politiku ona uporno insistira na privatizaciji medija i projektnom finansiranju što praktično znači gašenje medija koje finansiraju lokalne samouprave.

Medijska koalicija i Asocijacija medija namerno obmanjuju javnost kako bi otvorili vrata za tajkunizuaciju Srbije i tabloidizaciju medija. To bi značilo gašenje medija koji profesionalno obavljaju posao i u kojima postoji sindikalna zaštita zaposlenih. To bi izazvalo i gubitak posla za 5000 medijskih radnika.

SINOS je očekivao da će Vlada Srbije ispuniti predizborno obećanje i na dnevni red staviti Izveštaj o pritiscima i kontroli medija u Srbiji koje je Savet za borbu protiv korupcije pripremio

pre nešto više od godinu dana. Umesto toga, predstavnici medija koje je pokojna Verica Barać optužila za netransparentno vlasništvo i koji su sprečili da njen izveštaj dopre do javnosti, danas vode glavnu reč u pisanju medijskih zakona.

 

U Beogradu, 12. aprila 2013.

 

Dragana Čabarkapa

Predsednica SINOS

 

Povezane vesti