018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Otvorena kancelarija za ljudska i manjinska prava u Nišu (VIDEO)

U cilju smanjenja opšte diskriminacije u Srbiji, u Nišu je otvorena Kancelarija za ljudska i manjinska prava Republike Srbije. Nalazi se u prostorijama Skupštine Grada u ulici Nikole Pašića 24 i radiće svakog radnog od 7:30 do 15:30.

To je druga ispostava van Beograda kako bi se unapredila zaštita prava ljudskih i manjinskih populacija na jugu Srbije, rekla je u ime Vlade, Suzana Paunović.

Posle ispostave Vladinog organa u Bujanovcu i u Nišu je otvorena Kancelarija za ljudska i manjinska prava. Namenjena svim manjinskim grupama stanovništva na području Nišavskog okruga, jer je to najbolji način da se stekne neposredan uvid u njihove probleme na jugu Srbije, rekla je direktorka Kancelarije Suzana Paunović.

Iako usvajanjem seta medijskih zakona postoji mogućnost da se u julu sledeće godine ugasi javno preduzeće Niška televizija, čime će bugarske i romske manjinske grupe biti uskraćene za informacije na maternjem jeziku, direktorka Kancelarije Suzana Paunović kaže

Ispostava Kancelarije za ljudska i manjisnka prava otvorena je zahvaljujući saradnji republičkih i lokalnih insitutucija a njen glavni cilj biće zapošljavanje pripadnika manjina koji inače teže dolaze do radnog mesta, kaže gradonačelnik Niša prof dr Zoran Perišić.

Za sada Kancelarija u Nišu ima jednog zaposlenog služebenika, a od oktobra će u njoj raditi i romski koordinator, koji će se kao i u još 10 opština finansirati iz projektnih i donatorskih sredstava.

Podsetimo, u Srbiji su priznate 22 nacionalne manjine, a na području Nišavskog okruga najviše žive najviše pripadnici romske, bugarske i makedonske nacionalne manjine, zatim slede pripadnici crnogorske, hrvatske, slovenačke, albanske i mađarske nacionalne manjine.

Povezane vesti