018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Otvorena izložba „Sveti Ćirilo i Metodije i slovensko srednjevekovno nasleđe“ (VIDEO)

Komentari: isključeni

Povodom obeležavanja 1150 godina slovenske pismenosti i nastanka prve slovenske azbuke, u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” otvorena je izložba pod nazivom „Sveti Ćirilo i Metodije i slovensko srednjovekovno nasleđe“ koja je izazvala veliko interesovanje Nišlija. Posetioci će samo danas do 18 sati moći da vide fototipsko izdanje Mirosavljevog jevanđelja, kao i druge eksponate neprocenjive vrednosti iz 14. i 16. veka koji su prvi put dostupni ovdašnjoj javnosti. Ostali eksponati biće izloženi do 25. novembra.

Pored fototipskog izdanja „Mirosavljevog jevanđenja“, dva srednjevekovna ćirilična rukopisa, odlomka iz Mineja na pergamentu iz 14. veka, kao i sinaksara iz 16. veka, posetioci mogu da vide više od 100 rukopisa, spisa i knjiga od kojih su neki stari i po nekoliko vekova. Organizatori ističu da je reč o jedinstvenoj izložbi koju nikako ne treba propustiti.

Pokrovitelj izložbe je GO „Medijana“, čiji predsednik dr Nebojša Krstić ističe da se istorija slovenske pismenosti ne sme zaboraviti, pa je ukazao na značaj korišćenja ćirilice.

Ovaj jubilej obeležava se uz blagoslov njegovog preosveštenstva vladike niškog gospodina Jovana Purića, a u organizaciji centra za crkvene studije, Narodne biblioteke “Stevan Sremac” i Pravoslavne eparhije niške. Posetioci će izložbu moći da pogledaju do 25. novembra, radnim danima od 7:30 i 19:30, a u subotu od 8 do12:30.

 

 

Povezane vesti