018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Otvaranje Kardiohirurgije 24. novembra (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi:

Niška Klinika za kardiohirurgiju počinje da radi u ponedeljak, 24. novembra, a za početak će lekari u njoj operisati 3 do 4 pacijenta nedeljno.

Klinika je veoma funkcionalna i ovo je najsavremeniji zdravstveni objekat koji je poslednjih nekoliko godina izgrađen u Srbiji, rekao je gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić.

Niška Kardiohirurgija počinje da radi nakon 4 godine od početka izgradnje. Za početak, ovde će operisati stručnjaci sa instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” i Kliničkog centra Srbije, koji će obučavati lekare niškog KC.

Površina klinike je 2.360 m2 i u njoj nema kancelarija. Od 3 sale jedna je kompletno opremljena. EKK mašina neophodna za sve intervencije, Opera sistem koji omogućuje potpunu sterilnost operacionog polja i idealnu temperaturu, aparat za auto-transfuziju i ostali uređaji koji se nalaze ovde, omogućiće lekarima da obavljaju najkomplikovanije operacije. Iznad operacionih stolova nalaze se kamere, pa će operacije moći da se prate uživo u cilju edukacije mladih specijalista. Intenzivna nega, za sada ima opremu za 6 kreveta, a kapacitet joj je 11 ležaja dok je stacionar predviđen za 19 pacijenata. U celu zgradu ugrađeni su hepa-filteri koji uništavaju mikrobe, a centralni sterilizacioni blok je svega 5 m udaljen od operacionih sala. Pacijentima su obezbeđeni i tablet računari i besplatan internet.

Pored Kardiovaskularnih intervencija lekari će ovde transplantirati organe. Kliničkom centru Niš gravitira dva miliona ljudi, a svakog meseca oko 500 pacijenata bude upućeno na ostale kardiovaskularne ustanove u Srbiji.

Povezane vesti