018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Otpis kamata za dugovanja toplana

Komentari: isključeni
Tagovi:

Kamate na dugovanja svih 58 toplana u Srbiji mogle bi biti otpisane, dok bi osnovni dug ovih javnih preduzeća prema robnim rezervama, među kojima je i niška toplana, i dalje ostao na snazi, najavljeno je iz ministarstava regionalnog razvoja, lokalne samouprave i energetike. Takav predlog će se uskoro uputiti Vladi na usvajanje, dok će se u narednom periodu razmotriti i mogućnost otpisivanja kamata na dugovanja koje građani i privreda imaju prema toplanama, kažu u resornim ministarstvima.

Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave i Ministarstvo energetike u narednih nekoliko dana predložiće Vladi Srbije da se otpišu kamate za dugovanja toplana prema robnim rezervama, najavila je resorna ministarska Verica Kalanović.

“U narednim danima predložiće se Vladi Srbije da se otpišu kamate za dugovanja toplana prema robnim rezervama. To se odnosni samo na kamate, dok će glavnina duga morati da se plati”, ističe Verica Kalanović , ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave.

Toplane u Srbiji trenutno potražuju oko dvadeset milijardi dinara, dok one same duguju između trideset pet i trideset sedam milijardi dinara, izjavila je ministarka energetike Zorana Mihajlović i dodala da samo za prošlu grejnu sezonu ova javna preduzeća robnim rezervama duguju trideset pet hiljada tona mazuta, a za ovu oko četrdeset hiljada tona.

Pokušaćemo da podvučemo crtu između potraživanja i dugovanja, kako bi javno-komunalna preduzeća mogla normalno da funkcionišu„, Zorana Mihajlović, ministarka energetike.

Ministarstvo regionalnog razvoja će, takođe, preporučiti lokalnim samoupravama da se razmotri mogućnost da otpišu kamate koje građani i privreda imaju prema toplanama, kako bi se do 2015. prešlo na plaćanje toplotne energije po utrošku i povećala efikasnost toplana za 10%. Prema rečima ministarke energetike, procenjena investicija za nabavku kalorimetara za obračun toplotne energije je tri miliona i šeststo hiljada evra.

Povezane vesti