018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Otkupna cena pšenice još nije poznata (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Na području Opštine Pantelej uveliko traje žetva ječma, dok će žetva pšenice početi narednih dana. Cena kombajniranja je ista kao i prosle godine,14.000 sa i 12.000 dinara bez vezivanja. Formirana je i Komisija čiji je zadatak da organizuje i kontroliše radove kako bi na terenu bile izbegnute nesuglasice.
Žetva je počela u Moravskim selima, dok će u brdsko planinskim predelima početi nešto kasnije. Ove godine očekuje se prinos od 3 do 3,5 tona pšenice po hektaru. Prošle godine njena otkupna cena bila je od 18 do 22 dinara po kilogramu. Po kojoj će se ceni otkupljivati ove godine, još uvek je nepoznaninica. Proizvođači i kombajneri nisu opstimisti.
Godinama unazad, problem je i što nema organizovanog otkupa, zbog čega su proizvođači demotivisani za povećanje oranica pod žitom.
Da bi žetva protekla bez incidenata, formirana je i Komisija od stručnjaka Uprave za pojoprivredu, predstavnika MUP-a, Sektora za vanredne situacije, poljoprivrednika i resorne inspekcije. Opština ima organizatorsku i medijatorsku ulogu.
Iz Uprave za poljoprivredu dodaju da su i glavni atarski putevi takođe spremni, kako bi kombajneri što lakše došli do njiva, da bi žetva bila okončana u optimalnom roku.