018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Otkrivena Spomen-ploča osoblju Moravske i Ruske carske bolnice (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Vojno-medicinsko osoblje Moravske vojne bolnice iz Niša i njihove kolege iz inostranstva dale su nemerljiv doprinos u zbrinjavanju povređenih i obolelih od tifusa u Prvom svetskom ratu, rečeno je prilikom manifestacije organizovane u njihovu čast, a u okviru obeležavanja 100 godina od početka Velikog rata. Tom prilikom položeni su venci na spomen- obeležje u Vojnoj bolnici i otkrivena spomen-ploča.

Polaganjem venaca i intoniranjem himne, Udruženje potomaka ratnika Srbije i predstavnici Vojne bolnice odali su počast medicinskom osoblju i njihovim kolegama iz Ruske carske poljske vojne bolnice koji su u veoma teškim uslovima lečili ranjene i bolesne srpske, savezničke, ali i zarobljene austrougarske vojnike tokom Prvog svetskog rata. Kako se ovaj doprinos ne bi zaboravio, ubuduće će na to podsećati spomen-ploča koja im je posvećena.

U Vojnoj bolnici održane su i tribine posvećene medicinskom osoblju i lekarima iz drugih zemalja koji su u lečenju pacijenata učestvovali kao dobrovoljci. Osim toga, otvorena je i spomen-soba u kojoj će se čuvati uspomene  od 1878. godine do danas.

Povezane vesti