018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Otkrivena ranohrišćanska bazilika (VIDEO)

U ataru sela Špaj, na lokalitetu Kladenčište, prilikom izgradnje auto-puta na Koridoru 10, pronađena je ranohrišćanska bazilika iz 4. veka. Ovaj redak arheološki nalaz našao se na sred trase budućeg puta, pa će, odlukom stručne komisije, izgradnja biti nastavljena nepromenjenom trasom, a dokaz o postojanju ranohrišćanske bazilike ostaće samo u dokumentima arheološke ekipe koja radi na ovom lokalitetu.

Auto-put koji se gradi na Koridoru 10 , projektovan je tako da ide paralelno, ili se , čak , poklapa sa rimskim “via militarisom”, vojnim putem koji je išao do Konstantinopolja, tako da ne čudi veliki broj vrednih arheoloških nalaza , kaže za NTV Mirjana Blagojević, rukovodilac istraživanja Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda. Arheološki lokalitet Kladenčište otkriven je prilikom pripremnih zemljanih radova za potrebe izgradnje budućeg auto-puta E 80. Pronađena bazilika nastala je u četvrtom, a obnovljena u 6. veku i veoma je značajna za sagledavanje istorijskih tokova u ovom kraju, kao i samog procesa hristijanizacije.

O daljoj sudbini seoske crkve iz 4. veka odlučivala je stručna komisija. U neposrednoj blizini ovog lokaliteta registrovani su i ostaci rimskih građevina, a najznačajniji predstavlja deo miljokaza koji je pronađen tokom arheološkog nadzora 700 metara zapadno od ove ranohrišćanske bazilike.

 

 

 

Povezane vesti

 • Siške

  Čekajte, ljudi, je l’ moguće da ni patrijarh, ni iko od sveštenstva, ni iko od arheologa ili čega već nije REČ rekao protiv toga??? Lično nisam hrišćanin, ali ovo je strašno bitan kulturni spomenik… Da li iko zna da li je izgradnja krenula, da li je završena, ako nije da idemo kod Irineja, u Narodni muzej, vladu, UNESKO, gdegod, da vrištimo na nekog da se ovo spreči?!

 • goran

  da je u pianju neki stari hrast verovatno bi ga zaobisli

 • Mika

  Sramota je da zavod za zastitu spomenika saradjuje sa stranim okupatorima u pljackanju na desetine lokaliteta u okolini Pirota i dimitrovgrada od neprocenljive vrednosti . Na ovoj trsi se traga za svetim gradom gde su sakrivene crkvene relikvije i to sve pod velom tajnosti . Dinkic je izgleda dobro upoznat sa snimcima koji su uradjeni od strane Izraelaca i placeni iz budzeta Srbije ,a glavni cilj je dubinsko snimanje tla kako bi se otkrile podzemne magaze neprocenjive vrednosti – afera Davinic . U saradnji sa Alpinom koja je dobila koncesije za izgradnju auto -puta svasta se ovde izdesavalo daleko od ociju javnosti ! U pitanju je izgleda pljacka stoleca ! Priblizili su se i najvecem nalazistu pa mozemo uskoro da ocekujemo od Dinkica obaranje Vlade Srbije kako bi Vucicu odvukao paznju .

  • dusan

   reci mi rode kako da im stanemo na put, jer od silnog teoretija nema vajd. i deretic prica i svaka mu je namesu ali on ne nudi nikakvo resenje.
   nase jezro cepaju radikali , dveri, nasi, si vaske buve gnjide ….
   sve u cilju razbijanja patriotskog fronta. kontaktiraj me na 8angbros@gmail.com