018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Otkriven spomenik palim Sovjetima (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Ispred logora Crveni krst otkriven je spomenik Sovjetskim vojnicima koji su poginuli 7.novembra 1944. godine između Niša i Aleksinca, na tada već oslobođenoj teritoriji.
Septembra 1944.godine sovjetska vojska došla je u Jugoslaviju. Uz pomoć vazdušnih snaga Sovjetskog saveza 14. oktobra Narodno-oslobodilačka vojska Jugoslavije oslobodila je Niš. Međutim, 7.novembra iste godine, na teritoriji koja je već bila oslobođena od fašista, američki avioni napali su autokolonu vojske Crvene Armije između Niša i Aleksinca. U tom napadu poginula su 23 ruska vojnika. Ove informacije dugo su bile nepoznate, ali 70 godina kasnije njima se odaje priznanje i u Nišu. Za svoju žrtvu dobili su spomenik ispred logora Crveni krst. Čast otkrivanja spomenika pripala je veteranu Otadžbinskog rata Miodragu Tričkoviću, a sa njega su poleteli i golubovi kao simbol mira.
Podizanje spomenika inicirale su veteranske organizacije koje su dobile podršku Srpsko-Ruskog humanitarnog centra, Ambasade Ruske federacije, ruskih kompanija, organizacija i građana Rusije.
Nakon otvaranja spomenenika, čula su se imena 23 Sovjetska vojnika a predstavnici grada, vojske, policije, organizacija i građani položili su vence, kako bi odali počast žrtvama.