018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Otkaz ugovora može Francusku koštati pet milijardi evra

Od:
Komentari: isključeni

„Umesto da ugovor donese francuskom brodogradilištu korporacije DKC dobit od 1,2 milijarde evra, a njegovim izvođačima oko 890 miliona, otkazivanje ugovora može koštati Francusku do pet milijardi evra zbog neispunjenja ugovora „, navodi se u izvještaju francuskog nedeljnika „Le Point Weekly“.
Prema izveštaju, sada francuska i ruska strana imaju različit pristup u pogledu kompnezacije za neizvršenje ugovora. Francuska pokušava da vrati Rusiji sumu manju od 890 miliona evra, koji su već plaćeni avansno.
Rok za privremeno odlaganje izvršenja ugvora zbog više sile, ističe 16.maja i Rusija će tada dobiti puno pravo da zatraži naknadu za neizvršenje ugovora, prenosi TAŠ.
Prema ugovoru Rusija je trablao prvi od dva broda da primi u jesen 2014. godine u Vladivostoku, ali je Francuska obustavila predaju u poslednjem trenutku, zbog ruskog stava o sukobu u Ukrajini.
Bilo je planirano da drugi brod „Sevastopolj“ bude predat Rusiji ud drugoj polovini ove godine, ali je isporuka obustavljena iz istog razloga.

Tanjug 14 Maj 2015 13:33
Foto http://www.freeimages.com/kmwoods