018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Osveta: Egipat izveo vazdušne napade na islamiste u Libiji

Od:
Komentari: isključeni

KAIRO – Egipat je rano jutros izveo vazdušne napade na položaje Islamske države u Libiji, nakon što je ta ekstremistička grupa objavila snimak na kojem se vidi kako su džihadisti odrubili glave egipatskim hrišćanima Koptima, otetim u Libiji.
Zbog pogubljena 21 egipatskog hrišćanina u Egiptu je proglašena sedmodnevna žalost, prenele su zapadne agencije.
Portparol generalštaba egipatske vojske obelodanio je putem državnog radija da su bombardovani položaji Islamske države u Libiji, čime je po prvi put Kairo javno saopštio da je preduzeo vojnu akciju u susednoj Libiji.
Avioni su gađali skladišta oružja i kampove za obuku širom egipatske granice sa Libijom, posle čega su se svi avioni koji su učestvovali u operaciji bezbedno vratili.
Portparol je rekao da je tim napadima izvršena „osveta zbog krvoprolića“.
Ranije je predsednik Egipta Abdel Fatah al-Sisi rekao da njegova zemlja zadržava pravo da na odgovarajući način odgovori Islamskoj državi na pogubljenje egipatskih radnika u susednoj Libiji.
Sisi je upozorio da će Kairo izabrati „neophodan način i vreme da se osveti za kriminalna ubistva“.
Ubijeni Kopti oteti su u decembru i januaru u gradu Sirte u istočnoj Libiji, koji je pod kontrolom islamističkih grupa.
Libijske vazduhoplovne snage su, u međuvremenu, saopštile da su započele udare u istočnom gradu darna, koji je zauzeli džihadisti prošle godine.
Saopštenje je postavljeno na fejsbuk stranu komande vazduhoplovnih snaga, a detalji nisu navedeni, prenela je agencija AP.
Savet bezbednosti UN je „oštro osudio gnusan i kukavički čin ubistva 21 egipatskog Kopta“ koja su počinili džihadisti Islamske države.

Tanjug 16.02.2015 08:21
Foto AP