018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Oštrije kazne za ribokrađu

Komentari: isključeni

Zakon o održivom korišćenju ribljeg fonda, trebalo bi na jesen, da dobije nove odredbe koje predviđaju i oštrije sankcije u toj oblasti.

Zato je na niškom Sajmu lova i ribolova gost štanda „Južne Morave 2″ bio i državni sekretar Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srđan Belij, gde je od članova niškog ribolovačkog društva imao prilike da čuje sugestije, koje mogu postati deo planiranih zakonskih izmena i dopuna.

Samo prošle godine ribolovačko društvo „Južna Morava 2″, zaplenilo je 240 mreža ribokradica dugih oko 6.700 metara. Protiv onih koji su kršili Zakon te oblasti, u  poslednji 17 godina ovo društvo podnelo je preko 1.500 prekršajnih i krivičnih prijava. Novčane kazne, međutim, u više navrata ni ne budu izrečene, a prema rečima državnog sekretara trebalo bi ih pooštriti.

Da je povećanje novčanih kazni najbolje rešenje za sprečavanje ribokrađe, slažu se i u ribolovačkom društvu „Južna Morava 2″.

Pored pooštravanja kaznene politike, suština zakonskih izmena i dopuna biće i ekološko vaspitanje ribolovaca i čuvara.

Javne rasprave o nacrtu dopuna Zakona o održivom korišćenju ribljeg fonda biće organizovane po  gradovima Srbije od aprila do avgusta, dok ce poslanici u Republičkom parlamentu o njemu odlučivati na jesen.

Povezane vesti