018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Ostaci kuće iz bakarnog doba otkriveni na Humskoj čuki (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Ostaci kuće u naseobini, koja datira iz ranog bakarnog doba, četiri i po hiljade godina pre nove ere, otkriveni su ovih dana na lokalitetu “Humska čuka”.

Ostaci grnčarije, posuda od dekorativne keramike, alat od kamena i životinjskih kostiju, govore o visokom civilizacijskom nivou ove kulture koju arheolozi nazivaju Bubanjsko-humska grupa.

Reč je o istraživačkom projektu koji realizuje Arheološki institut u Beogradu, Gradska opština Crveni krst i Narodni muzej u Nišu.

Pored arheoloških lokaliteta iz kasnog antičkog i ranovizantijskog perioda, u svetu arheologije Grad Niš poznat je i po nalazištima iz ljudske praistorije i neolita. Jedno od najpoznatijih nalazi se na Humskoj čuki, na kojoj su arheolozi ovih dana okončali sondažna ispitivanja. Predmeti koji su tom prilikom otkriveni govore o veličini i značaju ovog lokaliteta.

Gradska opština Crveni krst na čijoj teritoriji se nalazi arheološko nalazište ”Humska čuka” prepoznala je značaj ovog projekta koji se realizuje uz pomoć Ministarstva kulture i Arheološkog instituta iz Beograda.

Sondažna iskopavanja na lokalitetu Humska čuka otkrila su predmete iz svakodnevnog života prvih stanovnika ove naseobine. U arheološkom institutu u Beogradu smatraju da je nalazište veliko i da, sudeći po prvim otkrićima, verovatno krije još mnogo toga značajnog za arheologiju i istoriju ovog dela evropskog kontinenta.

Stoga će, kako kažu, generacije arheologa obavljati iskopavanja humske čuke.

Povezane vesti