018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Osobe sa invaliditetom najteže do posla (VIDEO)

Osnovni problem osoba sa invaliditetom je zapošljavanje i to što se ne poštuje zakon koji reguliše ovu oblast ni od strane javnih preduzeća, a firme radije plaćaju taksu nego da uposle osobe sa invaliditetom, istaknuto je na tribini koju je organzovao PUPS. Gradski većnik Svetozar Aleksov kaže da će Zakon o javnim nabavkama pojednostaviti javnim preduzećima da angažuju zaštitne radionice za obavljanje poslova, što bi trebalo da obezbedi više posla za osobe sa invaliditetom.

Zapošljavanje je glavni problem osoba sa invaliditetom kojih je na evidenciji niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje 1012, od kojih oko 700 aktivno traži posao. Do kraja novembra zaposlilo se 30 odsto njih više nego lane, ali to nije dovoljno, kažu u ovoj službi.
Osim privatnih firmi ni javna preduzeća ne angažuju u dovoljnom broju osobe sa invaliditetom, a jedan od načina da im se pomogne da poštuju zakonske obaveze su i lakše javne nabavke kako bi mogli da angažuju zaštitne radionice u kojima su upošljene ove osobe, kaže gradski većnik Svetozar Aleksov.
Osim zapošljavanja problem je i nedostupnost institucija jer osobe sa invaliditetom ne mogu da savladaju fizičke prepreke, istaknuto je na tribini “Aktuelni položaj osoba sa invaliditetom: od neravnopravnosti do diskriminacije” koju je organizovao PUPS. Za gluve i nagluve osobe problem je što u institucijama ne mogu da komuniciraju sa zaposlenima.
Na tribini su učestvovali predstavnici gradske uprave i institucija, a narodni poslanik Milorad Stošić najavio je da će organizovati i seminar na istu temu početkom sledeće godine, na koji će pozvati sve članove gradkog veća.
Za 2016. iz republičkog budžeta biće izdvojeno 550 miliona dinara za aktivne mere zapošljavanja osoba sa invaliditetom, što je za 10 procenata više nego što je isplaćeno ove dodine.

Povezane vesti