018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Osnovci sadili drveće

Komentari: isključeni

Povodom obeležavanja  22. aprila Dana planete i 17 vekova Milanskog edikta učenici Osnovne škole „Dušan Radović“ posadili su danas u svom dvorištu 170 tuja. Njima je u ovome pomogao predsednik Gradske opštine Medijana, primarijus dr Nebojša Krstić.

Praznik posvećen planeti Zemlji obeležava se nizom manifestacija širom sveta, kako bi se upozorilo na opasnost koja preti životu usled naglog razvoja industrije i porasta potrebe za energijom. Ovoj akciji-donirajući sadnice, uz dve osnove škole, pridružila se i Gradska opština Medijana.

Industrijalizacijom, čovek je ugrozio na hiljade biljnih i životinjskih vrsta, a samo u Srbiji, ugroženo je blizu 700. Nagli razvoj industrije i porast potrebe za energijom, doveo je do ispuštanja velikih količina otrovnih supstanci u atmosferu i povećanog iskorišćavanja fosilnog goriva, a to je posredno uticalo i na globalno zagrevanje i klimatske promene.

Dan planete Zemlje je ustanovljen 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije koja je održana tog dana. Zvanično, praznik  u svetu se obeležava od 1992. godine, kada je na konferenciji UN o životnoj sredini u Rio de Žaneiru usklađen dugoročni program za promociju održivog razvoja.

Povezane vesti