018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Osnovci polagali završni test iz maternjeg jezika (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Učenici osmog razreda osnovnih škola polagali su završni test iz maternjeg jezika, a kako kažu, zadaci nisu bili teški jer su se dobro pripremili. Polaganje prvog dela završnog ispita u 79 Osnovnih škola u Nišavskom, Topličkom i Pirotksom okrugu proteklo je regularno, kažu u školskoj upravi.
Osmaci u Srbiji polagali su završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, koji im ove godine donosi maksimalno 10 poena za upis u Srednju školu. Iako je bilo 20 pitanja i svako nosi po 1 poen, zbir se množi koeficijentom 0,5. Završni ispit ove godine može đacima da donese najviše 30 poena, dok maksimalno 70 učenici mogu poneti iz škole. Malim maturantima prvi deo završnog ispita, kažu, nije zadao glavobolju.
Na završnom testu iz maternjeg jezika nije bilo neregularnosti, kažu u Školskoj upravi. I ove godine svih 3475 osmaka iz Nišavskog okruga upisace neku od Srednjih škola jer ukupno ima više mesta nego kandidata, kaže načelnik Uprave Živomir Jovanović. Situacija je ista i u Pirotskom i Topličkom okrugu.
U utorak i sredu od 10 do 12 sati osmaci polažu test iz matematike i kombinovani test. Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 25. juna do 20 sati u prostoriji unutar škole. 26. i 27. juna od 8 do 15 sati đaci popunjavaju liste želja, a konačna lista upisanih biće objavljena 2. jula. Učenici će imati pravo na žalbu, a 6. jula je upis u Srednje škole. Za one učenike koji opravdano nisu mogli da izađu ispit, biće organizovano polaganje avgusta, po istim kriterijumima. Oni će moći da upišu škole u kojima bude bilo slobodnih mesta, kažu u Školskoj upravi.