018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Osnovano Udruženje govedara „Zaplanje“ (VIDEO)

Komentari: isključeni

U Gadžinom Hanu osnovano je Udruženje govedara “Zaplanje“ koje ima oko 70 članova. Cilj jeste unapređenje poljoprivredne proizvodnje i zaštita ekonomskih interesa proizvođača.
Pre 10 godina na području opštine Gadžin Han uzgajano je oko 2.500 goveda i oko 20.000 ovaca. Broj goveda danas je prepolovljen, dok je ovaca 10 puta manje. Razlozi – niska kupovna moć stanovništva, nepostojanje dugoročne strategije razvoja stočarstva, nedovoljna organizovanost primarne proizvodnje, slaba povezanost između proizvođača i prerađvača.
Od novog udruženja puno očekuje i Snezana Zlatković iz Ravne Dubrave, koja živi od prodaje mleka. Ima 8 krava i želju da proširi proizvodnju.
Novoformirano udruženje objediniće ponudu zaplanjskih govedara, sa nadležnim ministarstvom pregovarati o otkupnoj ceni mleka, ceni opreme i nabavci stočne hrane. Vodiće računa i o boljem korišćenju republičkih i ostalih fondova za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Osim podrške udruženju, opština Gadžin Han se trudi da i na druge načine pomogne poljoprivrednim proizvođačima.
Naredne godine biće formirana i privatna zadruga, gde će pod jednom kapom biti objedinjeni govedari, kozari, ovčari, proizvođači voća, ratari, pčelari i proizvođači lekovitog bilja, sa idejom da unaprede plasman proizvoda.U toku je i proces zaštite njihovog geografskog porekla, što će omogućiti njihovu prepoznatljivost na širem tržištu.