018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Osnovan HISPA centar za hipertenziju i prevenciju infarkta i šloga (VIDEO)

Komentari: isključeni

Pri institutu “Niška banja” osnovan je HISPA Centar za hipertenziju i prevenciju infarkta i šloga. Ovo je 16. centar u zemlji i regionu koji će jedinstvanom bazom podataka omogućiti praćenje zdravstvenog stanja i lečenje pacijenata iz Južne Srbije, kažu u Institutu.

Više od 55 odsto smrtnih slučajeva 2009. godine u Srbiji uzrokovao je infarkt ili moždani udar. Ovo su poražavajuće statistike, kaže doc.dr Nebojša Tasić sa instituta “Dedinje”, koji je i idejni tvorac HISPA Centara za hipertenziju i prevenciju infarkta i šloga. Pacijenti koji imaju problema sa povišenim krvnim pritiskom, ali i oni bez ikakvih simptoma koji imaju loše životne navike poput pušenja, preterane gojaznosti i stresa, upućivaće se u Centar gde će njihovo zdravstveno stanje pratiti tim stručnjaka uz pomoć jedinstvene baze pacijenata, koja će omogućiit i naučno-istraživački rad i poboljšati prevenciju ovih oboljenja.

Institut “Niška banja” već više od 20 godina ima kabinet za hipertenziju, ali je neophodno da se rad sa pacijentima sistematizuje, kaže direktorka Marina Deljanin Ilić i dodaje da je to moguće kroz HISPU.

U Niškoj banji je osnovan 16. Centar za hipertenziju, prevenciju šloga i infarkta u Srbiji i regionu. HISPA trenutno ima oko 1500 članova a iz instituta “Niška banja” imaće još 15ak lekara koji će brinuti o bolesnicima iz regiona Južne Srbije. Članovi HISPE nisu samo kardiolozi već i endokrinolozi, nefrolozi, nutricionisti kao i svi specijalisti zaduženi za prevenciju hipertenzije i kardiovaskularnih oboljenja, dodaje dr Tasić.

Povezane vesti