018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Osmaci polagali test iz matematike

Nakon jučerašnjeg odlaganja, osmaci su danas polagali završni ispit iz matematike. Iz Školske uprave i ministarstva poručuju da je odlaganje bilo neophodno, kako bi svi učenici imali jednake uslove, dok đaci kažu da je sve ovo za njih samo dodatni stres.

Posle jednodnevnog odlaganja, osmaci su se ponovo našli u školskim klupama, kako bi konačno položili test iz matematike. Da podstimo, polaganje je  u utorak odloženo pred sam početak, zbog toga što su rešenja “procurela” u javnost. Izvlačenja kombinacije nije bilo, već su učenici polagali rezervni test koji je odštampan u utorak uveče. Umesto u 10, polaganje je zakazano za 12 sati, kako bi testovi stigli do svih škola. U školi „Ratko Vukićević“ ističu da su baš kao i prethodnog dana ispoštovali sve procedure i spremno dočekali završni. Međutim, veruju da su kontroverze, kao i samo odlaganje stres za učenike.

Uprkos tome što su se u pojedinim medijima pojavili navodni zadaci rezervnog testa, načelnik Školske uprave Nišavskog okruga Živomir Jovanović kaže da to nisu ti zadaci, jer su preuzete ozbiljne mere bezbednosti, kako bi se garantovala regularnost.

Jovanović dodaje da su ove mere uvedene pre dve godine, pa mu nije jasno kako je neko uspeo da dođe do testa. Ipak, očekuje da će policija uskoro rasvetliti ovaj događaj. Ovih dana se spekuliše i da su rešenja iz maternjeg jezika “procurila” u javnost, ali Jovanović tvrdi da kada je reč o okruzima koje pokriva ova Školska uprava, ne postoji način da neko neautorizovano dođe do testova.

Odlaganje testa nije ugrozilo upisni proces, jer je kalendarom i predviđen jedan dan za proveru eventualnih nepravilnosti. Preliminarni rezultati testa iz matematike biće objavljeni u petak, 21. juna. Celokupan proces trebalo bi da bude završen do sredine jula, za kada je zakazan upis u srednje škole.

Povezane vesti

 • http://Nis Nikola

  Ponovite test 4 iz matematike jer su njegova resenja izasla na internetu.To sam primetio oko 10 sati.Ovo je bezobrazluk

 • http://Nis Katarina

  Zahtevam od ministra da se ponovi zavrsni ispit iz matematike.

 • http://Nis Nikola

  Ovo stvarno nije u redu i danas su resenja testa 4 iz matematike iscurela na internetu.To sam primetio oko 10 sati.Ocekujem od ministra prosvete,nauke i tehnoloskog razvoja da vec iednom resi ovo i da se ponovi test jer je ovo veliki bezobrazluk !!!!!!!!!!!!

 • http://Nis Nikola

  Ovo stvarno nije u redu i danas su resenja testa iz matematike procurela na internetu ocekujem od ministra prosvete,nauke i tehnoloskog razvoja da da ostavku !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!