018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Osamdeset godina Narodnog muzeja

Komentari: isključeni

„Trag u vremenu“ naziv je izložbe kojom Narodni muzej u Nišu obeležava 8 decenija postojanja. Direktor Slaviša Popović kaže da i muzej svakog dana ostavlja svoj trag u vremenu, a tako će biti i dalje, kako se budu ostvarivali planovi. Postavka je izložena u Galeriji „Sinagoga“ do 20. maja.

Već 80 godina Narodni muzej u Nišu sprovodi svoju obrazovnu, kulturnu i estetsku misiju. O rezultatima najbolje svedoče priznanja, a početkom ove godine dobio je čak 3 važna. To je, kaže direktor Slaviša Popović, samo motivacija za dalje.

- Narodni muzej u Nišu kulturno je nadahnuće za sve posetioce, ali je i značajna zaostavština mlađim generacijama - smatra gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

Muzej u Nišu u svom fondu ima preko 40. 000 muzejskih predmeta, iz oblasti arheologije, istorije, istorije umetnosti. Poseduje dve spomen-zbirke, Stevana Sremca i Branka Miljkovića.

Narodni muzej u Nišu osnovan je 1. aprila 1933. godine. U to vreme nalazio se u Učiteljskom domu, a prvu postavku je za dva meseca videlo nekoliko hiljada posetilica.

Povezane vesti