018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Organizator:Tači dolazi u Beograd, Stefanović:Privešćemo ga

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Zamenik kosovskog premijera i ministar spoljnih poslova Hašim Tači potvrdio je svoj dolazak u Beograd na konferenciju o evropskim integracijama zapadnog Balkana, koja će se održati od 23. do 25. aprila, saopštio je organizator skupa Omladinski odbor za obrazovanje, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je da će biti priveden ako dođe.

„Ukoliko se pojavi u Beogradu, MUP će postupati po zakonu i privešće ga pravdi“, rekao je Stefanović odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je ranije za Blic da je poternica za Hašimom Tačijem u Srbiji na snazi tako da on može da bude uhapšen ako ovde dođe.

Ta nevladina organizacija, uz podršku Britanske ambasade u Beogradu, organizuje konferenciju „Evropske integracije zapadnog Balkana:zajedno možemo bolje“, na kojoj će dvadeset govornika diskutovati o evropskim integracijama zemalja u regionu.

Kako se navodi u saopštenju, svoje učešće su za sada, osim Tačija, potvrdili i njegov zamenik Petrit Seljimi, državna sekretarka za evropske integracije Makedonije Ana Blažeska, zamenica direktorke direktorata za evropske integracije BiH Darija Ramljak, ministar-savetnik iz BiH Šerif Mujkanović, ambasadorka Makedonije u Srbiji Vera Jovanovska Tipko i britanski ambasador Denis Kif.

Učešće su potvrdili i zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt, oficir za vezu sa Kosovom Valdet Sadiku, poslanici Borislav Stefanović i Dejan Radenković, kao i predstavnici organizacija civilnog društva Milan Antonijević, Sonja Biserko, Dušan Janjić.

Omladinski odbor za obrazovanje navodi da su poziv da govore na konferenciji dobila četiri ministra spoljnih poslova iz Srbije, Makedonije, BiH i Kosova, predstavnici Delegacija EU, ambasada i stručne javnosti.

Razgovaraće se o regionalnoj saradnji zemalja u regionu u procesu evropskih integracija, o tome da li je odnos Beograda i Prištine izazov ili mogućnost za napredak, o deset godina makedonske kandidature za članstvo u EU, kao i o tome da li je BiH spremna da nastavi put ka Evropi.

Konferencija je, kako se navodi, završetak trogodišnjeg programa Omladinskih ambasadora pomirenja tokom kojeg je šest generacija učesnika i učesnica iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova dobilo priliku da diskutuje na teme suočavanja sa prošlošću i prevazilaženja konflikta, sa posebnim osvrtom na evropske integracije.

Ideja programa je da podstakne multi-perspektivni pristup diskusijama o temama koje su od suštinske važnosti za sve zemlje zapadnog Balkana.
„Smatramo da je razmena iskustava među mladim ljudima poreklom iz regiona, od kojih se svaka nalazi u različitoj fazi tranzicije, od koristi za rađanje novih ideja i prevazilaženje sukoba iz prošlosti i verujemo da jedino na ovaj način moguće doći do mirnog rešavanja sukoba i zajedničkog evropskog napretka“, navodi ta organizacija.
Tanjug 16.04.2015 16:37
Foto Tanjug/R. Prelić, arhiva