018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Organizacija „EBERS“ organizovala besplatno merenje šećera u krvi (VIDEO)

Komentari: isključeni

Na platou niškog Keja, za sve zainteresovane građane, Udruženje osoba sa dijabetesom „EBERS“ organizovalo je besplatno merenje nivoa šećera u krvi. Namera je da se ovakvim i sličnim akcijama ukaže na značaj prevencije i ranog dijagnostikovanja bolesti kako bi se držala pod kontrolom, a komplikacije odložile.

Bez čekanja i velikih redova, Nišlije su mogle besplatno da provere nivo šećera u krvi, ali i da saznaju koji su to faktori rizika  koji dovode do dijabetesa.

Udruzenje osoba sa dijabetesom  ,,EBERS,, organizovalo je ovu akaciju, a volonreti i lekari bili su tu da grđanima pojasne sve ono što nisu znali o dijabetesu tipa 2.

Inače, u Srbiji više od 630 000 građana ima dijabetes, a čak polovina ne zna da je obolela. Ova hronična bolest glavni je uzročnik drugih teških oboljenja, a ukoliko se ne dijagnostikuje i ne kontrolise može da izazove ozbiljne koplikacije i stanja poput moždanog i srčanog udara, oštećenja bubrega, gubitka vida. Stručnjaci, takođe, predviđaju i da će uskoro svaka deseta osoba imati dijabetes.

 

Povezane vesti