018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Orbović: Nejasno koja verzija Zakona o radu ide na socijalno ekonomski savet (VIDEO)

Komentari: isključeni

Predstavnici dva reprezentativna sindikata pozvali su premijera Srbije Aleksandra Vučića i ministra rada Aleksandra Vulina na sastanak kako bi objasnili šta Zakon o radu donosi građanima i koja je njegova zvanična verzija. Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da nacrt koji su oni dobili nije isti kao onaj o kome se priča u medijima.

Prema Orbovićevim rečima, trenutno nije poznato o kojoj verziji nacrta izmena Zakona se pregovara. Kako kaže, do sada su videli devet ili 10 verzija tog Zakona, pa je neophodno da se premijer Aleksandar Vučić I ministar za rad, zapošljavanje, socijalna I boračka pitanja Aleksandar Vulin sastanu sa predstavnicima sindikata I reše nedoumice oko toga koja će verzija ići na socijalno-ekonomski savet.

I dalje je sporno, kaže Orbović, što je nacrtom predviđeno da se minuli rad isplaćuje samo kod poslednjeg poslodavca, što smanjuje platu za nekoliko procenata. Zatim ukidanje naknade za smenski rad od 26% i to što se otpremnina za odlazak u penziju smanjuje sa tri na dve prosečne plate. Osim toga, Orbović naglašava da sindikati ne mogu pristati na ukidanje proširenog dejska kolektivnog ugovora.

Orbović dodaje da su od ministra Vulina putem medija dobili odgovor da je spreman da pregovara o spornim pitanjima, pa veruje da će pre sednice socio-ekonomskog saveta sve nedoumice biti rešene.

Povezane vesti