018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Orban: Rusija i Nemačka važnije od SAD

Od:
Komentari: isključeni

BRISEL – Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da za njega odnosi sa Rusijom i Nemačkom imaju veći prioritet nego odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi danas briselski portal EurAktiv.
“Ako hoćemo trajni mir i bezbednost za Mađarsku, onda to moramo da rešavamo sa dve sile koje su snažno i dugoročno prisutne u Srednjoj Evropi”, rekao je Orban za ovaj portal.
On je naveo da su SAD “važan partner”, ali da njihova pozicija često zavisi od unutrašnje političke situacije i da nije siguran koliko težine Vašington pridaje regionu.
Orbanova izjava data je u jeku zahlađenja mađarsko-američkih odnosa, nakon što se premijer našao na meti kritika najviših predstavnika američke administracije, koji su ga optužili za gušenje demokratije i podsticanje korupcije.
SAD su prošle godine stavile nekoliko funkcionera Orbanove partije Fides na crnu listu osoba kojima je zabranjeno izdati vize zbog sumnje da su učestvovali u korupcionaškim aferama.
Orban je sve česće na meti kritika i unutar EU, zbog blagonaklonog odnosa prema Rusiji i zastupanja stava da bi restriktivni, “iliberalan” model demokratije, kakav vlada u Rusiji i Kini, bio bolji za Mađarsku od sistema koji vlada u većini evropskih zemalja.
Nemačka kancelarka Angela Merkel je tokom posete Budimpešti oštro kritikovala Orbana zbog tog stava, upozorivši ga da su liberalne vrednosti kao što su sloboda govora i političkog organizovanja vezane za samu suštinu demokratskog poretka.
Iz Moskve je najavljeno da bi u Budimpeštu uskoro trebalo da dođe i ruski predsednik Vladimir Putin.

Tanjug 05.02.2015 12:29
Foto Tanjug, Video, arhiva