018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Orban kritikuje EU zbog pokušaja da izoluje Moskvu

Od:
Komentari: isključeni

MOSKVA – Mađarski premijer Viktor Orban kritikovao je pokušaje Evropske unije da izoluje Moskvu, ističući da je Unija podeljenja po pitanju odnosa sa Rusijom.
„Taj procep u EU je veoma dubok i strateške je prirode“, rekao je Orban, govoreći o podeli u Uniji po pitanju odnosa sa Rusijom.
Orban je posebno kritikovao bivšeg poljskog premijera i predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, navodeći da je on „na drugoj strani“ ove linije podele.
Tusk je poznat kao zagovornik pooštravanja sankcija Moskvi, navela je Raša tudej.
Orban je kazao da su se zemlje Baltika i Poljska priklonile SAD u verovanju da bi Rusiju postepeno trebalo isključiti iz saradnje sa Evropom.
S druge strane, Mađarska, Češka, Slovačka i Austrija veruju da je saradnja sa Moskvom neophodna, naglasio je Orban, dan posle posete ruskog predsednika Vladimira Putina Budimpešti.
„Smatramo da bez saradnje sa Rusima nećemo moći da postignemo naše ciljeve“, rekao je Orban.
Orban je i pre dva dana, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Putinom u Budimpešti, izjavio da je evropska izolacija Rusije nesvrsishodna i da je potrebno da se odnosi EU i Rusije reše na razuman način što je pre moguće.
„Potrebno je što pre uspostaviti odnose između EU i Rusije, evropska izolacija Rusije je nesvrsishodna“, rekao je tada Orban, dodajući da evropska privreda neće biti konkurentna, a energetska sigurnost obezbeđena bez saradnje sa Rusijom.

Tanjug 19.02.2015 11:17
AP Photo/MTI, Szilard Koszticsak