018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Opština Pantelej tradicionalno obeležila Svetog Trifuna (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Gradska opština Pantelej, koja je naširoko poznata po bogatim vinogradarskim i voćarskim predelima, i ove godine je tradicionalno obeležila Dan Sv. Trifuna. Nakon rezanja vinove loze i slavskog kolača, rukovodstvo opštine je uspešnim proizvođačima ovoga kraja podelilo svečane nagrade, u cilju podsticaja za dalji rad i posvećenost ovom poslu.

Za razliku od prethodnih godina, niške vinogradare je, na Dan Sv. Trifuna vreme odlično poslužilo. Nakon jutarnje liturgije, tradicionalno rezanje vinove loze, osvećenje vinograda za bolji prinos, i običaji koji datiraju vekovima unazad, nisu izostali ni danas. Oni stariji, iskusni proizvođači kažu da su zadovoljni prinosima grožđa poslednjih godina, ali tvrde da je potrebno još ulaganja kako bi bavljenje ovim poslom bilo kompletirano i novčano isplativo.

U GO Pantelej ističu važnost poštovanja tradicije, i neophodnost pomaganja prozvođačima i niškim udruženjma voćara i vinogradara.

Nakon tradicionalnog dela, članovi udruženja i prijatelji opštine Pantelej bili su gosti na svečanom prijemu, na kome su dodeljene plakete, blagodarnice i zahvalnice najuspešnijim proizvođačima ovoga kraja.

Povezane vesti