018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Opstanak kompanija zavisiće i od inicijative zaposlenih

Od:
Komentari: isključeni
Tagovi:

MOKRA GORA – Kompanije koje žele da opstanu na domaćem tržištu moraju da insistiraju na odgovornosti u radu zaposlenih, na ispunjenju biznis planova i da podstiču ličnu inicijativu za koju bi bili nagrađeni, rečeno je danas na prolećnom Vivaldi forumu na Mokroj Gori.
Na panelu o „Korporativnoj inicijativi“, drugog dana održavanja Vivaldi foruma, čule su se ocene da je srpska privreda u ozbiljnoj krizi i potrebna joj je sva pomoć, a jedno od rešenja je podsticanje lične inicijative i vraćanje naših stručnjaka iz inostranstva u domovinu, koje može privući jedino ako ih adekvatno platimo.
Direktor Šnajder elektrika Dragoljub Damljanović ocenio je da će na tržištu opstati one korporacije koje budu insistirale na odgovornosti zaposlenih, u smislu da moraju da imaju inicijativu u radu, da obavljaju poslove što efikasnije i uspešnije.
Kada je radio u javnom sektoru, Damljanović je rekao da je zapazio da tamo ne postoji sistem nagrade i stimulacije za zalaganje, kao i kazna za one koji ne rade dobro, što je u privatnom sektoru nezamislivo.
Damljanović je primetio da generacija „novih klinaca“ više ne želi „da žive, da bi radili, već da žive da bi živeli“ i imaju drugačije prioritete od starijih generacija i korporacije u svetu se već tome prilagođavaju.
Predsednik Srpske asocijacije menadžera Milan Petrović, rekao je da „cela Srbija spava ili se pretvara da spava“, aludirajući na nedostatak inicijative u našoj zemlji da se stvari pokrenu s mrtve tačke, da nam bude bolje.
Petrović je rekao da generacije u Srbiji čekaju da nam bude bolje, umesto da ličnom inicijativom doprinese da se to desi i dodao da, iako mnoge kompanije uglavnom dele istu viziju i strast ka ispunjenju ciljeva, malo njih to i čini u stvarnosti.
U korporacijskom upravljanju preovladava strah od neimanja i strah od nepripadanja, rekao je Petrović i dodao da su ti strahovi inspiracija i pokretač delovanja u privatnim kompanijama.
Generalni direktor hotela Kraun plaza u Beogradu Živorad Vasić rekao je da je oduvek želeo da se vrati u Srbiju, posle decenije rada u inostranstvu i preneo svoj utisak da u Srbiji neispunjenje biznis planova često prolazi bez posledica, dok je u SAD i drugim zapadnim zemljama to nezmislivo.
Vasić je ocenio da današnja generacija menadžera želi da radi stvari „što brže i to želi odmah“ i dodao da u Srbiji posluje malo kompanija koje posluju po uzoru na velike korporacije na Zapadu.
Privreda u Srbiji mora da se oživi i tu može pomoći vraćanje mladih stručnjaka i menadžera iz inostranstvu u svoju zemlju, ali njih morate adekvatno da platite, jer je iluzija da će oni raditi za 400 do 500 evra mesečno, kazao je Vasić.
Osnovni princip koji se mora postovati u radu neke korporacije je odgovornost, ali je to sve manje prisutno u Srbiji, smatra Vasić.
Predsednik kompanije Leo Barnet Miša Lukić je rekao da su ljudi u Srbiji u kolektivnoj anesteziji, ali treba pozitivno razmišljati i učiniti da nam bude bolje.
Drugog dana održavanja prolećnog Vivaldi foruma na Mokroj Gori održavaju se paneli preduzetnika o „Inicijativi u preduzetništvu“, „‘Korporativnoj inicijativi“ i rasprava na temu „Ostati, otići, vratiti se“ u kojoj će učestvovati predstavnici matice i dijaspore.
Tanjug 02.04.2015 11:37
Foto Tanjug, video

Povezane vesti