018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Oprezno za uskršnjom trpezom nakon posta (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Tradicionalna uskršnja trpeza podrazumeva pregršt masnih đakonija – od kuvanih jaja do pečenja. Nakon skoro šest sedmica će oni koji se pridržavaju posta u nedelju moći da uživaju u omiljenim poslasticama. Lekari, međutim, savetuju oprez jer na velike praznike i posle dužeg posta ekipe Hitne pomoći imaju pune ruke posla.

Bogata masna trpeza retko koga ostavlja ravnodušnim. Pogotovo, one koji su čak šest nedelja bili lišeni nje. Zadovoljstvo koje ukusna hrana sa sobom nosi, međutim, može skupo da košta one čiji se organizam donekle odvikao od masnih đakonija. Zato, savetuju lekari, oprezno kad sednete za uskršnju trpezu!

Osim iz verskih razloga, post je, prema rečima doktorke Milenković, izuzetno koristan za organizam koji je, čini se, sve češće iscrpljen brzom hranom i neurednim životom.

Poseban oprez za prazničnim stolom posebno se savetuje dijabetičarima, osobama sa visokim pritiskom i, uopšteno, hroničnim bolesnicima. A, svakako vredi podsetiti da post ne podrazumeva samo odricanje od masne hrane već i od loših misli, a naročito dela.

Povezane vesti